Här pågår maktkampen i SD Stockholm stad – Vi uppdaterar inifrån mötet

  • Söndag 1 mar 2015 2015-03-01
E-post

STOCKHOLM Just nu pågår en maktkamp mellan sittande ordförande Maria Danielsson och utmanaren William Hahne från SDU på ett årsmöte för Sverigedemokraterna Stockholm stad. – Det är heta känslor här, säger Sven Pernils över telefon på plats i Alvik.

Nyheter Idag rapporterar direkt inifrån årsmötet med Sverigedemokraterna Stockholms stad som pågår i Alvik. En maktstrid har brutit ut mellan sittande ordförande Maria Danielsson och utmanaren från SDU, William Hahne. Inför årsmötet har tongångarna varit höga och ett medlemsärende har öppnats mot Hahne.

Vidare misstänker Danielsson att Hahnes mamma har använt ett medlemsregister från SD-kvinnor otillbörligt för att ge fördelar till sonen, något som Nyheter Idag tidigare kunde berätta om. Samtidigt har partiet öppnat ett såkallat personärende mot William Hahne då han misstänks för att hanterat ett medlemsregister på ett olämpligt sätt, något som ytterligare ökat spänningarna inför årsmötet.

– Det är heta känslor här, säger Sven Pernils på plats i lokalen till Nyheter Idag.

Flera bedömare kopplar striden om ordförandeskapet till en större maktkamp mellan SDU och partitoppen. Personer i partiet har förklarat för Nyheter Idag att partiledningen ser med oro på att William Hahne nu försöker avancera i moderpartiet och skaffa sig en plattform. Samtidigt har många medlemmar i Stockholm stad vädrat ett missnöje mot sittande ordförande Maria Danielsson, som nu alltså utmanas under kvällens årsmöte.

– Det är mycket verbala påhopp mellan olika läger, det är två falanger som är här, det är ju helt klart, säger Sven Pernils i telefon till Nyheter Idag.

Vid 19-tiden på söndagskvällen avhandlas verksamhetsberättelsen på mötet. Det är en lång talarlista med många repliker och repliksiften, förklarar Pernils i telefon.

– Det är verbal pajkastning som pågor just nu, säger Pernils.

Enligt tidningen Expressen beräknas ordförandestriden avgöras någon gång runt 21-tiden ikväll. När vi pratar med Pernils misstänker han att det kan ske tidigare än så.

Klockan 19.11

Mötesdeltagaren Viktor Carlsson från SDU förklarar i ett mycket högt tonfall hur pass mycket den sittande styrelsen har gjort innevarande år. Patrik Jönsson som har suttit innevarande år som ledamot i Stockholm stad, säger att ”det här är bara käbbel”.

– Av applåderna att döma är det mycket jämnt mellan Hahne och Danielsson, förklarar Pernils.

Klockan 19.22

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är nominerad i det förslag där Maria Danielsson fortsatt får förtroende som ordförande. Nu har även han varit i talarstolen och kommenterat verksamhetsberättelsen, berättar Pernils.

– I SD är vi lagspelare, man är inte frilans, säger Kent Ekeroth.

Bakgrunden ska handla om att Hahne inte röstar med fullmäktigegruppen utan efter eget huvud, om Pernils och Nyheter Idag förstått kritiken rätt.

Klockan 19.31

Verksamhetsberättelsen är avhandlad samt den parlamentariska berättelsen. Nu är det punkt 11 på programmet som handlar om antalet ledamöter i nästa styrelse. Oscar Sjöstedt som är sammankallande i valberedningen berättar om valberedningens förslag från talarstolen.

– Hahne yrkar avslag på valberedningens förslag om 7 ordinarie och 2 suppleanter, förklarar Pernils i telefon.

Klockan 19.48

Nyheter Idag uppdaterar med bilder inifrån årsmötet i Alvik. En bild på nuvarande ordförande Maria Danielsson, samt på William Hahne som sitter bredvid SDU-toppen Gustav Kasselstrand. Bilderna syns i bildspelen överst på artikeln.

Klockan 19.56

Nu twittrar Joakim Larsson att ordförande i SDU Gustav Kasselstrand hållt tal och att han har fått mest applåder hittills enligt hörsägen. Om detta stämmer skulle det kunna betyda att Hahne har störst stöd på årsmötet.

Klockan 20.05

Mötet drar ut på tiden och för många är det långtråkigt för en del. En av deltagarna, Oscar Diedrichs, roar sig med att fotografera inifrån toaletten.

Samtidigt inväntar vi fler bilder inifrån mötet som beräknas pågå hela kvällen.

Klockan 20.13

Vi har nu uppdaterat med en bild på Jonas Åkerlund samt Linus Bylund och längst till höger i bild även Kent Ekeroth som ser sammanbiten ut. Samtliga bilder går att se i bildspelet högst upp på sidan.

Klockan 20.22

Nu smsar Christian Westling inifrån mötet och berättar att Paula Bieler står i talarstolen och ”är arg för att folk inte vill bara prata siffror utan försvara Hahne-förslaget”. Det är fortfarande punkten om antalet ledamöter i kommande styrelse som avhandlas.

Klockan 20.30

Det börjar blir lite långdraget på punkten om antalet ledamöter i kommande styrelse. Sven Pernils som är på plats ger en uppskattning om hur läget ser ut just nu.

– Det kommer ta minst en halvtimme till med den här punkten, många som vill tala om antalet ledamöter, säger Pernils i telefon.

Klockan 20.45

Efter många föredrag i talarstolen ser punkten om antalet ledamöter ut att lida mot sitt slut. Christian Westling skriver på twitter att det är sluten votering och Joakim Larsson berättar att talarlistan nu är slut.

Klockan 20.52

Vi har nu uppdaterat med en till bild, den här gången på presidiet där bland annat Paula Bieler sitter bredvid Jessica Ohlsson och Pavel Gamov. Samtliga bilder ser du längst upp i artikeln i bildspelet.

Klockan 20.56

Vi har uppdaterat med ytterligare en till bild inifrån mötet. Nu ser vi den långa kön för den slutna omröstningen där mötesdeltagarna röstar genom att skriva vilket förslag de stöder på papperslappar som sedan räknas och presenteras av presidiet. För att se senaste bilderna bläddrar du i bildspelet högst upp i artikeln.

Klockan 21.00

Mötesdeltagaren Linnéa Cortes berättar på twitter att hon röstar bifall, alltså på valberedningens förslag. Nyheter Idag har tidigare berättat om Linnéa Cortes inför maktakampen i Stockholm stad.

Klockan 21.14

Det är fortfarande långa köer där folk står med papperslappar för att rösta i frågan om antalet ledamöter. Utfallet på den här frågan kan ge en indikation på hur det kommer gå i nästa fråga – valet om ordförande för Stockholm stad där Hahne utmanar sittande ordförande Danielsson.

– Omröstningen håller på för fullt om antalet ledamöter, det kommer ta en stund till, säger Sven Pernils i telefon.

Klockan 21.18

Vi har nu uppdaterat med en bild precis utanför möteslokalen där tre journalister sitter på en bänk och arbetar. Det är bara Nyheter Idag som har möjlighet att exklusivt kunna rapportera med bilder inifrån möteslokalen. Samtliga bilder ser du i bildspelet högst upp i artikeln.

Klockan 21.28

Vi har uppdaterat med en bild där vi ser Oscar Sjöstedt diskutera med andra mötesdeltagare i pausen. Om en stund får vi veta hur många ledamöter det kommer vara i nästa styrelse, ett omröstning som kan ge en indikation om hur det går i nästa stridsfråga – den om ordförandeposten.

Klockan 21.36

Vi uppdaterar med en bild på Jan Sjunnesson som också är på plats i Alvik. Han var tidigare chefredaktör för den av SD ägda sajten Samtiden men har under turbulenta former nyligen slutat med det arbetet. För att se alla bilder bläddrar du i bildspelet högst upp i artikeln.

Klockan 21.45

Vi uppdaterar med en bild på Victor Carlsson och Jonathan Othén från mötet i Alvik. Du ser samtliga bilder i bildspelet högst upp i artikeln.

Klockan 21.52

Nu diskuteras att mötet eventuellt kommer att ajourneras – alltså skjutas upp – enligt Joakim Larsson. Inget är ännu bestämt och inget besked har ännu kommit om resultatet av omröstningen av antalet ledamöter i nästa styrelse.

Klockan 21.57

Alla som ska röstat har nu röstat och dramatiken ökar markant om hur utfallet kommer att bli. Får inte valberedningen igenom sitt förslag kommer det vara fördel till William Hahne i nästa punkt som alltså handlar om ordförandeskapet. – De håller på att räkna rösterna nu, säger Sven Pernils i telefonen.

Klockan 22.05

Flera spekulationer pågår nu på twitter om att mötet kommer ajourneras, något som inte är omöjligt då klockan är mycket sent en söndagkväll. En del menar att det är en del i en plan för att hinna utesluta William Hahne innan årsmötet i sådana fall återigen fortsätter.

Klockan 22.15

Strax får vi veta utfallet i omröstningen om antalet ledamöter i nästa styrelse. Klockan är nu mycket sent och det är mycket möjligt att mötet kommer ajourneras.

– Ja, vi väntar även på besked om hur det blir med ajournering, berättar Sven Pernils i telefonen för Nyheter Idag.

Klockan 22.21

Valberedningens förslag föll i omröstningen på punkten om antalet ledamöter för nästa styrelse och jubel utbröt i lokalen. Presidiet berättar att mötet kommer fortsätta till klockan 23.00, berättar Sven Pernils som är på plats.

Klockan 22.29

Vi är fortfarande på punkten om antalet ledamöter i kommande styrelse. Det finns tydligen tre olika förslag, och valberedningens förslag har tidigare fallit. Nu ska en ny omröstning ske mellan kvarvarande två förslag, berättar Sven Pernils i telefon.

Klockan 22. 35

Omröstningen betyder att Hahne sannolikt har ett övertag mot sittande ordförande Danielsson. Samtidigt är det en kamp mot klockan. Enligt Pernils, som är på plats, kommer mötet att avbrytas klockan 23.00 – och det är mycket tveksamt om nästa punkt på årsmötet kommer att hinna avgöras innan dess.

Klockan 22.40

Klockan 24.00 ska lokalen vara återlämnat i ursprungligt skick. Sven Pernils berättar återigen att mötet kommer att avbrytas klockan 23.00 och han menar att punkten om ordförande omöjligt hinner att avgöras innan dess. Pernils sitter i bilen på väg hem nu.

Klockan 22.52

Frågan om antalet suppleanter är nu avgjord och även där bifölls förslaget från William Hahne som just nu ser ut att ha vind i seglen. Samtidigt är det bara några få minuter kvar tills klockan är 23.00 och en mötesdeltagare berättar för Nyheter Idag att man väntar på att presidiet ska avbryta mötet. Sven Pernils som under kvällen raporterat och fotograferat för Nyheter Idag sitter nu i bilen på väg hem.

Klockan 23.07

En mötesdeltagare berättar för Nyheter Idag att frågan om ajournering var uppe för omröstning och mötet har beslutat att fortsätta fram till klockan 05.00 på måndagsmorgonen. Detta betyder att William Hahne har mycket goda chanser att nu bli vald till ordförande för SD Stockholm Stad.

Klockan 23.15

Klockan är nu sent på söndagkvällen och Chang Frick som uppdaterat efterhand måste gå och lägga sig snart. Vi kommer ge en sammanfattning imorgon om hur mötet slutat, men mycket pekar på att William Hahne kommer bli vald till ny ordförande för SD Stockholm stad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag