Här tävlar tragiska pepparkakshuset: ”Runt hörnet från oss har det sprängts en bomb”

Bild: Läsarbild/Holger.Ellgaard/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 5 dec 2022 2022-12-05
E-post 76

I årets upplaga av arkitektmuseet ArkDes årliga tävling för pepparkakshus kan man rösta på ett bidrag som föreställer ett lägenhetshus som utsatts för ett bombdåd. ”Runt hörnet från oss har det sprängts en bomb!” heter bidraget, som gjorts av en person som är under tolv år gammal.

Arkitektmuseet ArkDes, som ligger i anslutning till Moderna Muséet på Skeppsholmen i Stockholm, har just nu sin årliga pepparkaksutställning, där allmänheten kan rösta fram ett bidrag som får Publikens pris.

Läs även: Tonåringar åtalas för bombdåd i Malmö

Årets tema för tävlingen är ”runt hörnet”. ”Vad väntar runt hörnet? Nästan inom räckhåll, bara några steg bort. Det kan vara något välkänt eller något helt nytt” skriver ArkDes på sin  hemsida.

Ett av bidragen sticker emellertid ut. Det är bidrag nummer 75, som föreställer ett lägenhetshus med tre våningar. På sidan av huset är det emellertid förödelse med bråte på marken, sotat runt bottenvåningens fönster och avspärrningar.

”Runt hörnet från oss har det sprängts en bomb!” heter bidraget, som gjorts av en person som är yngre än tolv år gammal.

Bidragen tävlar också om att bli Årets Pepparkakshus , som finns i de tre kategorierna ”Arkitekter, formgivare och bagare”, ”Upp till tolv år” och ”Alla andra som bakar”. I de kategorierna är det en jury och inte den röstande allmänheten som utser en vinnare.

Röstningen för Publikens pris är öppen till den 13 december.

Läs även: Tio sprängningar i västra Götaland under 2021 – ingen uppklarad

Läs även: Sprängning vid bostadshus i Tensta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag