Tio sprängningar i västra Götaland under 2021 – ingen uppklarad

Huset i Annedal och misstänkte sprängaren vid Hagakliniken. Bild: Läsarbild / Polisen
  • Onsdag 29 sep 2021 2021-09-29
E-post

SVERIGE Inräknat sprängningen på Övre Husargatan i Göteborg under tisdagen har det hittills i år skett tio sprängningar i västra Götaland, rapporterar Ekot. Uppklaringsnivån på brotten är emellertid mycket låg och än så länge har polisen inte lyckats lösa ett enda av de tio sprängdåden.

Utöver explosionen i flerfamiljshuset i Göteborg under tisdagsmorgonen skedde en annan uppmärksammad sprängning i staden i början av februari då en bomb detonerade på Hagakliniken på Första Långgatan.

en film som släppts av polisen från förundersökningen syns en mörkhyad man med luva och munskydd sprita händerna och sedan gå in på toaletten där detonationen skedde. Han promenerar därefter lugnt ut ur receptionen medan bomben går av.

Läs även: Tonårsflickor misstänkta för sprängning i Malmö

Anledningen till sprängningarnas svårlöslighet ligger bland annat i att säkra bevismaterial från platsen. Detta eftersom det mesta har gått sönder i och med detonationen, vilket försvårar polisens arbete.

Enligt polisens statistik har totalt 116 sprängningar skett i Sverige hittills under 2021 (räknat till och med 15 september). Denna siffra inkluderar även sprängförsök och förberedelse till sprängning. Under 2020 var denna siffra 209.

Oklart när boende kan komma hem

Explosionen i Annedal i centrala Göteborg under tisdagen ledde till att 14o lägenheter fick utrymmas, rapporterar Aftonbladet.

Det är än så länge oklart när de boende kan flytta tillbaka till sina hem. Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg är skadorna på huset allvarligare än vad man tidigare trott.

– Det är bland annat sprickor i tak och väggar. Vissa väggar är uttryckta eller intryckta. Det är fortfarande varmt på vissa platser, säger han till Expressen/GT.

Fuxborg uppger att man på grund av rasrisk satt upp stöttepelare vid entréplan.

Enligt de senaste rapporterna har drygt 20 personer fått uppsöka vård i samband med explosionen. Fyra uppges vara allvarligt skadade och två ligger under onsdagsmorgonen fortfarande på intensivvårdsavdelningen. Ingen av de drabbade ska dock ha livshotande skador.

Läs även: Göteborgsexplosionen: Polisman bor i sprängda fastigheten

Läs även: Polisens teori om explosionen: Utplacerad sprängladdning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag