Här vägrar den palestinska politikern fördöma Hamas terror – kallar frågan ”rasistisk”

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 16 okt 2023 2023-10-16
E-post 0

Den palestinska politikern Hanan Ashrawi, som tidigare arbetat för fred i Mellanöstern och mottagit Olof Palme-priset, vägrade fördöma Hamas terror mot civila israeler i Agenda på söndag kväll. Istället gick hon till attack mot programledaren, som hon anklagade för att ställa en ”rasistisk fråga”.

Den palestinska politikern Hanan Ashrawi har mottagit flera internationella priser, bland annat Olof Palme-priset 2002. Hon är född i en kristen palestinsk familj, arbetade tidigare för fred mellan Israel och palestinierna och har varit minister i Yassir Arafats regering.

Men när hon på söndagen medverkade i SVT:s ”Agenda” vägrade hon fördöma Hamas terrorangrepp på civila israeler, inklusive kvinnor och barn. Istället kallade hon frågeställningen för ”rasistisk”.

Inslaget med Ashrawi inleds med att hon hävdar att Israel i och med Hamas terrorangrepp och landets militära svar har ”avslöjats som ett hänsynslöst, mordiskt, odemokratiskt och fascistiskt system”.

När hon får frågan om hon blev upprörd av Hamas terrorangrepp svarar hon att hon blev det – men inte av angreppet i sig, utan av vad hon kallar för ”fabricerade fakta samt falska fabricerade bevis och bilder” om att barn blivit halshuggna och kvinnor våldtagna.

Läs även: Fasansfulla fyndet: Fyrtio mördade spädbarn

När Ashrawi pressas går hon till sist med på att det ”förekom våld och att civila dödats eller skadats”, detta på grund av att Hamas-terroristerna varit ”odisciplinerade” och därför begått ”överträdelser”.

– Det finns inget som rättfärdigar överträdelser. Men det måste även gälla mot palestinierna som blivit behandlade på det sättet. Den enda skillnaden är att Israel gör det i stor skala och från luften, anonymt genom högteknologisk beskjutning.

Fördömer du det brutala våldet som Hamas använder mot civila?

– Jag anser att det är en väldigt ytlig, nedlåtande och rasistisk fråga – tyvärr. Jag vet inte om ni ställer en israel till svars varje gång de begår illdåd mot palestinier. Jag måste inte redovisa min moral för er, eller mitt liv. Jag har levt mitt liv efter de högsta moraliska principerna.

– Det här är en enorm katastrof, orsakad av människor. Det är massakrer som pågår, inte bara inför världens ögon utan med västvärldens fulla stöd. Det finns ingen förståelse för att människor under belägring, traumatiserade i åratal, där en liten grupp militanta bröt sig loss, plötsligt skulle förtjäna denna massiva död och förstörelse.

Därefter får Ashrawi frågan om vilka brott som hon anser att Hamas begått, vilket hon besvarar med ett skratt.

– Det är otroligt. Det du gör är att försöka vända diskussionen och få mig att fördöma folk som stått emot förtryck, fångenskap och trauma. Om ni vill att någon ska utreda krigsbrott av Hamas eller någon annan, låt ICC agera, låt internationella brottsmålsdomstolen komma och utreda. Låt dem komma och se. Lita inte på hörsägen och desinformation.

Hanan Ashrawis vägran att ta avstånd från Hamas får stöd av Expressens korrespondent Magda Gad, som håller med om att frågan var rasistisk.

Läs även: Frankrike förbjuder pro-palestinska demonstrationer

Läs även: BBC vägrar kalla Hamas för ”terrorister”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag