Hård kritik mot Strandhäll efter nytt Twitterhaveri

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet/Landstingshuset/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 28 sep 2022 2022-09-28
E-post

Annika Strandhäll bänkades under den socialdemokratiska valrörelsen och höll även låg profil på sociala medier, enligt uppgifter på grund av att hon riskerade att skrämma bort väljare. Men nu är valet över och Strandhäll tillbaks i gammal form på Twitter, där hon får hård kritik för att ha hånat Julia Kronlids folkdräkt samt förminskat de iranska kvinnornas kamp för sin frihet.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) höll låg profil innan valet och förekom inte i den socialdemokratiska valrörelsen, enligt uppgift till Expressen för att hon bedömdes skrämma bort väljare.

Läs även: Morgan och Strandhäll bänkas i valspurten

Men nu är valet över och Strandhäll är åter aktiv på Twitter, där hon under tisdagen hånade Julia Kronlids folkdräkt under riksdagens öppnande och antydde likheter mellan folkdräktens huvudduk och en hijab.

Folkdräkter är godkända klädesplagg under riksdagens öppnande medan hijaben är obligatorisk klädsel för kvinnor i Iran, där det just nu pågår ett folkligt uppror mot hijab-tvång och kvinnoförtryck.

”Hmm vad för sorts huvudbonad ska detta kategoriseras som? Någon? Jimmie?” skriver Strandhäll och delar ett foto av Kronlid med huvudbonad i en tweet.

Strandhäll fick svar på tal av Dana Pourkomeylian, tidigare Centerpartistisk ungdomspolitiker. ”djupt osmakligt och tondövt av dig att relativisera/skämta om huvudduk mitt under brinnande revolution och blodutgjutning i Iran. Där Masha Amini precis mördades för att hon inte bar hijab korrekt. En risk som Julia K knappast löper” skriver hon till Strandhäll.

Strandhäll svarar genom att gå till angrepp på SD, som hon anklagar för att ”piska upp hat mot svenskar med muslimsk bakgrund.”

Ordstriden mellan de två fortsätter ett ytterligare replikskifte, där Strandhäll avslutningsvis hävdar att S både historiskt och i nutid ska ha kämpat ”för kvinnors och flyktingars rättigheter i vårt eget land och globalt”.

Därefter blockerade Strandhäll Pourkomeylian.

Pourkomeylian var långt ifrån den enda som reagerade på Strandhälls tweet. Då Strandhäll tagit bort möjligheten att svara på tweeten har i skrivande stund 128 twittrare retweetat med en ofta kritisk kommentar. Många reagerar på hånet av Kronlid.

Andra menar liksom Pourkomeylian att Strandhäll förminskar de iranska kvinnornas kamp för frihet.

Läs även: Strandhäll (S) blockade Gulan Avci (L) efter twittergräl

Läs även: ”Droskdrottningen” Strandhälls galna taxinota: 423 089 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag