Hemliga planen: Kent Ekeroth kandiderar till styrelse i SD-distrikt med Björn Söder

Kent Ekeroth (t.v) och Björn Söder (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 11 feb 2017 2017-02-11
E-post 62

LUND Nu kan Nyheter Idag avslöja det hemliga spelet bakom dramatiken i SD Lund där Ted Ekeroth, bror till riksdagsmannen Kent Ekeroth, lämnar samtliga uppdrag i partiet. Enligt flera källor med insyn i partistyrelsen har bröderna Ekeroth tillsammans med Björn Söder planer på att ta över SD Skåne. – Han vill säkra sig längre ner i partiet, säger en källa om Kent Ekeroth till Nyheter Idag.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder samt bröderna Kent Ekeroth och Ted Ekeroth kandiderar till styrelsen i distrikt SD Skåne. Det årsmötet väntas hållas senare under våren. Enligt källor med insyn i partistyrelsen planerar trion att ta över distriktet, planer som nu kan grusas efter att Ted Ekeroth förlorade striden om ordförandeposten i lokalavdelningen i Lund.

Under lördagskvällen meddelar Ted Ekeroth på Facebook att han lämnar samtliga uppdrag i partiet, något som Nyheter Idag rapporterat om tidigare. Istället är det nu Bengt Malmberg, före detta säkerhetschef i partiet, vald till ordförande för SD Lund.

Söder var mötesordförande – Lämnade när Ekeroth förlorade

Enligt flera källor till Nyheter Idag ska riksdagsmannen Björn Söder, som var mötesordförande under lördagens årsmöte i SD Lund, ha lämnat årsmötet innan det avslutats. Söder lämnade årsmötet när det stod klart att Ted Ekeroth förlorat mot Malmberg med siffrorna 24 – 12 i en omröstning om ordförandeposten.

När Nyheter Idag talar med en av källorna, som har insyn i partiledningen, berättar han att trion Söder och bröderna Ekeroth, har – eller i vart fram till idag haft – planer på att säkra platser i SD Skåne. För Kent Ekeroths del beskrivs kandidaturen som ett sätt att ha något att falla tillbaka på om han tvingas lämna politiken på riksnivå.

Inför det kommande årsmötet för SD Skåne kandiderar Björn Söder som ordförande för distriktet. Kent Ekeroth kandiderar till vice ordförande och hans bror Ted Ekeroth har en kandidatur för samtliga platser i distriktsstyrelsen. Men det är en kandidatur som Ted Ekeroth planerar att dra tillbaka efter dagens förlust i lokalavdelningen i Lund.

– Jag har inte meddelat det officiellt, men ska ta tag i det snart, säger Ted Ekeroth till Nyheter Idag på lördagskvällen.

”Partiledningen har inte lyckats nå Kent Ekeroth”

Tidigare i veckan avslöjade Nyheter Idag att Kent Ekeroth befinner sig i Sydamerika. Där ska han befunnit sig sedan det blev känt att han åtalas för ringa misshandel i samband med ett bråk i en krogkö på Stureplan i centrala Stockholm. Enligt en av källorna, som har insyn i partiledningen, har partitoppen inte haft någon kontakt med Ekeroth sedan åklagaren meddelade sitt beslut om åtal.

– Partiledningen har inte lyckats få tag i Kent Ekeroth sedan åtalet blev känt. Det ryktas att om han blir av med positioner i toppen så vill han säkra sig lägre ner i Skåne, säger en källa med insyn i partistyrelsen.

När Nyheter Idag frågar Ted Ekeroth om planerna på att ta över SD Skåne, säger han att några sådana planer inte har funnits. Däremot poängterar han att just trion där han ingår tillsammans med Kent Ekeroth och Björn söder är ”de bästa att välja på här nere i söder”.

– Nej, det är nog inget jag kan kommentera, eftersom sådana planer inte funnits såvitt jag vet. Att de tre du nämnder kandiderar är dock inte speciellt konstigt, vi har ju varit de bästa att välja på här nere i söder, aktiva länge, välkända inom partiet. Så det är nog fullt normalt, säger Ted Ekeroth till Nyheter Idag.

Nyheter Idag söker Björn Söder för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag