Hetsade mot Frankrike och Macron – får 12,5 miljoner från Allmänna arvsfonden

Foto: Malmö stad/Facebook
  • Fredag 13 aug 2021 2021-08-13
E-post 1066

Allmänna arvsfonden ger 12,5 miljoner kronor till ett projekt som drivs av Malmöimamen Salahuddin Barakat, som tidigare gått till hårt angrepp på Frankrike och president Macron. Projektet ska ”förebygga antisemitism och islamofobi”, och beslutet att ge bidrag till projektet får hård kritik på sociala medier.

Salahuddin Barakat är en känd imam i Malmö som hyllats av politiker och i media. I oktober 2020, en dryg vecka före halshuggningen av läraren Samuel Paty i Frankrike, skrev Barakat ett inlägg på Facebook riktat mot Emmanuel Macron och den franska staten.

Läs även: Malmö-imamen hetsar mot Frankrike och Macron: ”Må Gud befria Frankrike från ondskan”

Brakat gick även till hårt angrepp mot ”de araber och muslimer som ser honom (Macron) som någon slags räddare och beskyddare” och varnade för att ”de som har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt”, i inlägget som sedan raderades.

”Salahudin Barakat uppfattar den traditionella reaktionära tolkning av islam är den sanna islam. Han ifrågasätter den sekulära tolkningen och beskriver de som gör den tolkningen som skurkar. Det är alltså inte bara Macron utan även ’de araber och muslimer som ser honom som beskyddare’”, skrev religionsforskaren Samuel Egyptson i en mejlkommentar till Nyheter Idag.

Det var inte första gången Barakat varit i blåsväder. I mars 2016 skapade Barakat rubriker i Norge när han vägrade ta den kvinnliga programledaren Helén Skogstad i handen.

Nu har allmänna arvsfonden beviljat 12 508 420 kronor till föreningen Amanah, som Barakat har tillsammans med rabbinen Moshe David, för att bedriva ett projekt mot antisemitism och islamofobi, vilket Fria Tider var först med att rapportera.

Beslutet får kritik på sociala medier.

Det är inte första gången ett projekt där Barakat är inblandad får mångmiljonbelopp från Allmäna arvsfonden. År 2017 delade fonden ut samma summa, 12,5 miljoner, till projektet ”Safe space” med syfte att stoppa ungdomars radikalisering. Projektet bedrevs av Barakats sunni-islamiska förening Islamakademin tillsammans med Flamman Ungdomens hus, Malmö Stad och Rädda Barnen.

Läs även: Malmöimamen Barakats nya inlägg sågas av expert: ”Vill lura till sig stöd”

Läs även: Rapport avslöjar antisemitismen på Malmös skolor: ”Det var ju arabiska elever som hade en vurm för Hitler”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag