Hotet mot S: Islamiska Partiet Nyans storsatsar på Stockholms förorter med Rinkebys informelle ”borgmästare”

Foto: Google Maps/Facebook faksimil
  • Fredag 20 nov 2020 2020-11-20
E-post

STOCKHOLM Socialdemokraterna kan riskera ett dramatiskt väljartapp i Stockholm 2022. Mohammad Hagi Farah kallas för ”Rinkebys borgmästare” av den lokala Nyhetsbyrån Järva och är en tung profil inom den somaliska gruppen i området. Nu är han ett av islamiska Partiet Nyans affischnamn när man satsar på kommunvalet 2022, meddelar partiledaren Mikail Yüksel i ett Facebookinlägg. – Socialdemokraterna kommer inte att kunna bemöta det här, säger Ledarsidornas Johan Westerholm, författare av boken Islamismen i Sverige. 

I kommunvalet 2018 fick Socialdemokraterna 22,3 procent i Stockholms stad, lägre än riket i övrigt (28,3). Men i de västra förorterna med en stor muslimsk diaspora gick S däremot starkt och fick över 50 procent i flera valdistrikt. Ett exempel är Spånga 22 Rinkebysvängen Östra där S fick 67 procent av rösterna.

Nu utmanas Socialdemokraterna på allvar om de muslimska väljarna i kommunvalet 2022 av det islamiska Partiet Nyans, något som först uppmärksammades av Demokrativärnet. Partiet Nyans vill bland annat att muslimer ska räknas som minoritet och har tidigare ifrågasatt att den kritiserade Vetenskapsskolan stängdes. På Vetenskapsskolan riskerade enligt Säpo elever att bli radikala muslimer.

Partiledaren Mikail Yüksel – före detta vice ordförande för Centerpartiet i Göteborg – meddelar på sin Facebooksida att han värvat Mohammad Hagi Farah till Partiet Nyans. Även tidigare vänsterpartisten Ifrah-Degmo Mohamed har rekryterats.

”Bland annat den kända Rinkebyprofilen Mohammad Hagi Farah och Järvas starka röst Ifrah-Degmo Mohamed står bakom Partiet Nyans Stockholmsavdelning.
Jag ställde frågan till dem: ”Kommer ni klara av 18 000 röster i Stockholms kommun?”. De svarade mig: ”Inga problem!”, skriver Yüksel. 18 000 röster skulle innebära att Partiet Nyans tar sig in i kommunfullmäktige i Stockholm 2022.

I inlägget riktar sig Yüksel tydligt till invandrarpolitiker i andra partier.

”Det är dags för utlandsfödda politiker att ta den plats de förtjänar på den politiska arenan. Många politiker med utländsk bakgrund (oftast somalier) placeras längst ner på listorna bara för att utnyttjas som röstmagneter och för att visa att partierna jobbar på ”mångfald”.”, skriver han.

Yüksel skickar också en varning till politiker med invandrarbakgrund som inte driver ”rätt” frågor utan bara är ”karriäristiska”.

”Det är även dags att markera mot de karriäristiska politiker som val efter val låter sig utnyttjas och som endast tilldelas en ersättarroll helt utan politiskt inflytande”, skriver han.

 

Mohammed Hagi Farah, som har somalisk bakgrund, har under många år jobbat som medborgarvärd i Rinkeby. Han har en informell ledarroll och beskrivs av Nyhetsbyrån Järva som ”Rinkebys borgmästare” i ett hyllningsreportage om när han gick i pension i december förra året.

Hagi Farah har under många år fungerat som en talesperson när riksmedia vänt sig till området för frågor om den somaliska befolkningen, han har också skrivit debattartiklar, bland annat ihop med partibytaren Kahin Ahmed (gick från M till C).

I Nyhetsbyrån Järvas reportage hyllas han av både allmänhet och politiker under en avtackning i Folkets Hus. Det framgår att han har ett nätverk in i politiken. Det är med andra ord en blytung värvning som Mikail Yüksel gjort.

– Han kommer med sin plastkasse och plockar upp ett dokument över något som är på gång i politiken. Han har fullständig koll och är en oerhörd tillgång för mig, säger Ahmed Ali Salad, socialdemokratisk ledamot i Region Stockholm, till Nyhetsbyrån Järva.

Även Ifrah-Degmo Mohamed ser ut att ha ett stort nätverk på flera områden. Mohamed är sociolog med mastersexamen och en lokal profil i Järvaområdet. Hon lyfts fram som ”kvinna, svart och muslim” i fackliga tidningen Kommunalarbetaren och har tidigare jobbat fackligt. Hon kandiderade för Vänsterpartiet till riksdagen 2014.

Ledarsidornas Johan Westerholm, som skrivit boken Islamismen i Sverige – Muslimska Brödraskapet, har följt Partiet Nyans utveckling.

– Mikail Yüksel har varit smart. Han har satt sig ner och räknat på vilka städer man har chans att ta sig in och så har han satsat där, säger Westerholm.

Hur stor betydelse har det för Partiet Nyans chanser i Stockholm att man lyckats knyta till sig en person som Mohammed Hagi Farah?

– Det är fullständigt avgörande. Den kända parallellen är miljöpartisten som erbjöd 3 000 röster i Botkyrka till Moderaterna inför valet 2018 mot ett löfte om moskétomt. Ett annat exempel är miljöpartisten från Angered i Göteborg som kryssades in i riksdagen genom klanröstning.

Läs mer: Moderater erbjöds tusentals röster för bygglov till moské – miljöpartist bakom dealen

Partiet Nyans innebär en form av paradigmskifte inom svensk politik, med ett parti som kompromisslöst driver en religiöspolitisk grupps särintressen menar Johan Westerholm.

– Vad Partiet Nyans gör är att man tydligt säger att man slåss för muslimers rätt, säger han.

Kan partiet knyta upp rätt personer har man snabbt tillgång till en infrastruktur för sin propaganda.

– Vad är en naturlig arena för Partiet Nyans budskap? Jo moskéerna. Klanerna är kopplade till moskéerna. Säger imamen att ni ska rösta så här, det är de som tar tillvara på våra intressen bäst. Det är bäst för oss. Då kommer alla i moskén rösta så.

– Det är det här som svensken har så svårt att förstå. De kommer från en klankultur. Svensken i allmänhet tänker: ”Vadå, alla röster väl som man vill”. Nej, de kommer från en klankultur. Försök förstå vad det innebär.

Hur ska Socialdemokraterna i Stockholm bemöta det här då?

– De kan inte bemöta det. För då måste de leverera sån politik som den här gruppen vill ha och det är vad Stefan Löfven sagt att man inte ska göra. Men samtidigt har Löfven har fått ett eget miljöparti inom socialdemokratin som inte vill att de här grupperna ska sluta att få pengar.

Johan Westerholm förklarar att det redan finns en färdig statlig utredning om skärpta demokrativillkor till föreningar och hjälporganisationer.

Vad är problemet med det?

– Gör man verklighet av den tappar många föreningar som idag röstar på S att sluta rösta på dem.

Partiet Nyans kallar inte sig själv för ett islamistiskt eller islamiskt parti.

– Nej, just det, de gör ju inte det nä. De kallar sig för ett ”förortsparti”. Det är det klassiska islamistiska gummispråket, säger Johan Westerholm avmätt.

Läs även: Skandalmoskéns uppmaning: ”Man ska rösta på S eller MP”

Bli prenumerant

Stöd Nyheter Idag genom att börja prenumerera nu!

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller av att annonsera i Sveriges bästa och kaxigaste nyhetsmedia, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag