Skandalmoskéns uppmaning: ”Man ska rösta på S eller MP”

Foto: SVT Play
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post 1270

BOTKYRKA Till Uppdrag granskning säger talespersonen för Alby moské att man inte uppmanar sin församling till att rösta på något särskilt parti. Men i en inspelning med dold kamera tycks ordföranden göra precis det. – Man ska rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, säger han till besökarna.

Bara några dagar före söndagens val avslöjade Uppdrag granskning att företrädare för Alby moské erbjudit Moderaterna i Botkyrka tusentals röster från församlingen. I gengäld skulle Moderaterna bevilja bygglov till en ny moské. Kontakterna mellan partiet och moskéns företrädare förmedlades av Miljöpartiets gruppledare i kommunen, Ali Khalil.

Läs mer: Moderater erbjöds tusentals röster för bygglov till moské – miljöpartist bakom dealen

Samma dag meddelade Miljöpartiet att Khalil avsäger sig alla sina uppdrag för partiet och kommunen. Men skandalen tog inte slut där. På onsdagen sändes Uppdrag granskning med nya avslöjanden om vad som sades under fredagsbönen på kvällen efter att nyheten kommit ut.

Alby moskés talesperson Karin Fernstedt säger att den imam som utlovade röster inte får jobba i moskén längre. Hon bedyrar att man inte säger åt församlingen vilket parti de ska rösta på, men på fredagsbönen sker just det medan Uppdrag granskning spelar in med dold kamera.

– Vi väljer rätt valsedel. Inte Sverigedemokraterna, det är ett rasistiskt parti. Man ska rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Tänk på det och gör inte samma misstag som förra gången, säger ordföranden för moskén framför församlingen.

Han kommenterar också Uppdrag gransknings avslöjande, och säger att det var en planerad kupp av Moderaterna mot miljöpartisten Ali Khalil. Han lägger också skuld på den före detta imamen.

Försöket att få politiska gentjänster i utbyte mot röster har nu anmälts till riksenheten mot korruption. Chefsåklagare Alf Johansson säger att han troligen tar ett beslut under veckan om en utredning ska inledas eller inte. Anmälaren har rubricerat saken som otillbörligt verkande vid röstning.

Läs även: Miljöpartisten Ali Khalil avgår efter SVT:s moskéavslöjande

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag