Hovrätt friar SD-politikern Christopher Larsson för hets mot folkgrupp

Foto: Facebook/Privat
  • Onsdag 9 okt 2019 2019-10-09
E-post

KARLSKRONA Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, anmäldes för hets mot folkgrupp av S-politikern Magnus Manhammar. Tidigare i år friades han av en oenig tingsrätt – nu frias han även av hovrätten.

”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften.”

Så inledde Christopher Larsson det Facebookinlägg från 2017 som fick socialdemokraten och riksdagsledamoten Magnus Manhammar att anmäla honom för hets mot folkgrupp.

Larsson nekade till brott och friades i januari av tingsrätten som menade att inlägget ”inte klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion”. En socialdemokratisk nämndeman, Ole Sunnerfjell, anmälde skiljaktig mening.

Läs mer: Oenig tingsrätt friar SD-politikern Christopher Larsson – socialdemokratisk nämndeman ville fälla

Åklagaren överklagade domen till hovrätten som gick på tingsrättens linje och friade Christopher Larsson på onsdagen.

”Hovrätten har kommit fram till att inlägget faller utanför det straffbara området. Det har visserligen inslag som är nedsättande för muslimer. Texten syftade dock till att i en politisk kontext kommentera uppförandet av en minaret i Karlskrona, en fråga som debatterats flitigt”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

”Inlägget gick inte ut till en bred allmänhet utan till personer som följde Facebooksidan och som kan antas ha varit intresserade av att följa debatten. Inlägget anses rymmas inom ramen för vad som är tillåtet enligt den yttrandefrihet som garanteras i Europakonventionen.”

Larsson kommenterar domen för Nyheter Idag:

– Jag är mycket glad, inte för min egen skull utan för demokratin och yttrandefriheten. Jag vill leva i ett öppet och demokratiskt Sverige, säger han.

Vad betyder det för dig personligen att du frias?

– Jag kämpar vidare precis som innan, jag är bara en liten kugge i det stora Sverigebygget.

Riksdagsledamoten Richard Jomshof gratulerar partikollegan på Facebook:

”Nu hade jag i och för sig inte förväntat mig något annat än att Christopher Larsson skulle frias, men jag vill ändå gratulera honom till den friande domen. Nu slipper jag polisanmäla mig själv”, skriver han och hänvisar sannolikt till att han själv citerat den anmälda texten på sociala medier.

Stöd Nyheter Idag

Bli prenumerant på Nyheter Idag så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag