Hultqvist och Strandhäll bakom El-Hajs motion om Israel

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Agj1998/CC BY-SA 4.0/Kristian Pohl/Regeringskansliet/CC BY 3.0
  • Söndag 8 okt 2023 2023-10-08
E-post

På torsdagen, bara två dagar innan Hamas blodiga angrepp mot Israel, lade socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj en anti-israelisk riksdagsmotion, som undertecknats av bland andra tidigare försvarsminister Peter Hultqvist och tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll.

På lördag morgon chockades världen av terroristgruppen Hamas invasion av Israel från Gaza. Terroristerna tog över flera byar vid gränsen mot Gaza, där civilpersoner av alla kön och åldrar mördades och kidnappades. Terroristerna attackerade även en fredsfestival i området, där människor mördades och kidnappades.

Bilder som spridits på sociala medier visar hur män, kvinnor och barn förs bort av terrorister på motorcyklar och i bilar. En film som fått stor spridning visar hur terrorister för bort en nästan naken kvinna, som är medvetslös eller avliden. Hon har med hjälp av sitt hår och sina tatueringar identifierats av släktingar som Shani Louk, 30, från den tyska staden Ravensburg men numera bosatt i Israel.

Mins 300 israeler har hittills dödats medan dussintals tagits som gisslan av terroristerna, uppger israeliska myndigheter. Enligt den israeliska armén ska omkring 400 terrorister ha dödats. Den palestinska myndigheten uppger att 313 personer dödats i israeliska flygangrepp mot Gaza.

Oppositionsledare Magdalena Andersson (S) fördömde Hamas i inlägg på sociala medier. På Instagram har hennes inlägg emellertid översvämmats av negativa och antisemitiska kommentarer, där Andersson och Socialdemokraterna kallas för bland annat ”smuts” och ”horungar”.

På torsdagen, två dagar innan terrorattacken, lade Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj, som tidigare uppmärksammats då han deltog i en konferens med kopplingar till Hamas, en riksdagsmotion om ”hävande av ockupationen av Palestina”, vilket Ledarsidorna var först med att uppmärksamma.

Läs även: S-ledamot höll tal på Hamas-kopplad konferens i Malmö

I motionen begär El-Haj och elva andra riksdagsledamöter från S att riksdagen ställer sig bakom ”att den israeliska ockupationen av och bosättarpolitiken i Palestina måste upphöra”, ”att Sverige i FN och genom EU på varje sätt måste försöka förhindra den annektering av ockuperat palestinskt territorium som pågår och övertagandet av palestinska bostäder i Jerusalem” och ”att Jerusalems delade status ska respekteras, att all ockupation måste upphöra och att Jerusalem ska vara huvudstad för båda folken för att en tvåstatslösning ska vara möjlig”.

I motionen hävdas även att USA:s tidigare president Donald Trumps fredsförslag för Israel och Palestina är ”falska”.

Förutom Jamal El-Haj märks tidigare försvarsminister Peter Hultqvist och tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll bland undertecknarna.

Efter att El-Hajs deltagande i den Hamas-kopplade konferensen avslöjades i våras har han tagit en kort ”time-out” från sitt arbete som suppleant i utrikesutskottet, men kvarstår som medlem i partiet och som riksdagsledamot trots hård kritik.

Trots de relativt milda åtgärderna var El-Haj emellertid kritisk till sitt parti, som han menade ”väljer att vika sig för trycket utifrån”.

Läs även: Strandhäll försvarar El-Haj: En god socialdemokrat”

Läs även: El-Haj slipper uteslutning sågar egna partiet: ”Väljer att vika sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag