Humanists International: ”Barnäktenskap dödar tiotusentals flickor varje år”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 5 okt 2019 2019-10-05
E-post 219

Barnäktenskap dödar 70 000 flickor varje år, enligt ett uttalande från Humanists International under FN:s Human Rights Council i förra veckan.

Under en diskussion om dödsfall i barnsäng pekade Elizabeth O’Casey, Director of Advocacy för Humanists International, på sambandet mellan död i barnsäng och unga barnaföderskor.

– Flickor som föder innan 15-års ålder löper fem gånger högre risk att dö i barnsäng än kvinnor i 20-årsåldern, sade O’Casey, och fortsatte:

– Komplikationer vid graviditet och barnafödsel är den vanligaste dödsorsaken för flickor i åldrarna 15–19 i låg- och medelinkomstländer.

Läs även: Barnäktenskap upphävt efter proteststorm på sociala medier

I början av september spreds en film som visade en elvaårig barnfru i Iran som gifte sig med sin 22-åriga kusin.

Bilder från bröllopet, som postades på sociala media och sedan visades på statlig iransk TV, ledde till utbredd ilska.

Två dagar senare annullerade en åklagare äktenskapet och sade att mullan som genomfört ceremonin samt flickans föräldrar skulle åtalas för illegalt barnäktenskap. Föräldrarna sade emellertid till iranska medier att man kommer att försöka gifta paret igen.

I Iran är giftermålsåldern 13 för flickor och 15 för pojkar, så vida de har sina föräldrars godkännande. Om föräldrar vill gifta en 12-årig flicka eller 14-årig pojke kan de få särskilt tillstånd från en domare.

Läs även: Skatteverket godkände barnäktenskap med 14-årig flicka

Länderna med högst andel barnäktenskap är Niger, Tchad, Mali, Bangladesh, Guinea och Centralafrikanska Republiken, där 60 procent av alla brudar är barn.

I november 2018 röstade Sveriges riksdag igenom skärpt lagstiftning som innebar att Sverige slutar godkänna utländska barnäktenskap, vilket började gälla från 1 januari 2019.

Innan dess kunde barn som gift sig utomlands ses som makar om de var över 15 vid giftermålet och saknade koppling till Sverige. Barnäktenskap som godkänts innan den nya lagstiftningen trädde i kraft revs emellertid inte upp.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag