Ibn rushd får bidrag i Helsingborg: ”Vi kan inte göra något annat”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 4 feb 2021 2021-02-04
E-post 211

HELSINGBORG Studieförbundet Ibn rushd får klirr i kassan om ett förslag till kulturnämnden i Helsingborg klubbas igenom på torsdagen. Enligt förslaget ska Ibn rushd, som har anklagats för att ha kopplingar till Muslimska brödraskapet, få 64 000 kronor i bidrag.

Forskarna Aje Carlbom, Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp har i flera debattartiklar pekat på kopplingar mellan Muslimska brödraskapet – som de beskriver som en global islamistisk organisation – och Ibn rushd. Företrädare för Ibn rushd har svarat att forskarna sprider myter.

Johan Westerholm har visat hur Ibn rushds fokus är på utbildning i arabiska och ämnen som ”Folkbildning om islam” och ”Stärka den svenskmuslimska identiteten”.

Under torsdagen ska kulturnämnden i Helsingborg ta beslut om att bevilja bidrag till en rad studieförbund som verkar i kommunen. Ett av dessa studieförbund är Ibn rushd som enligt förslaget till beslut ska få 64 000 kronor i bidrag.

Cecilia Engström (KD) är ordförande i Helsingborgs kulturnämnd och ställer sig bakom förslaget om fördelning av bidrag. Nyheter Idag frågar henne om hur hon tänker kring att ge pengar till just Ibn rushd.

– Vi kan inte göra något annat när vi inte har hittat några oegentligheter i Helsingborg, svarar hon.

Engström uppger att frågan om Ibn rushd inte är ny utan har tagits upp för diskussion tidigare i nämnden och i fullmäktige. Enligt henne har studieförbundet fått bidrag av kommunen i flera år – ”så länge de har funnits här”.

Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) är mycket kritisk.

– Alla partier som godkänner bidrag till islamistiska organisationer bär ett ansvar för samhällsutvecklingen. Partier som menar allvar med kampen mot islamism måste vara beredda att strypa bidragen till dessa organisationer även om priset är rödgrönt ramaskri, säger han.

2019 var Weimers med i en uppmärksammad debatt i Helsingborg inför EU-valet där islamism kom på tal.

Läs även: Ibn Rushd får kommunalt bidrag i Östersund

Läs även: Ibn Rushd och andra studieförbund ska betala tillbaka miljonbelopp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag