Ibn Rushd och andra studieförbund ska betala tillbaka miljonbelopp

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 18 nov 2020 2020-11-18
E-post 512

Flera studieförbund i Järvaområdet ska betala tillbaka drygt 5,3 miljoner kronor i felaktigt utbetalat statsbidrag för 2019, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande. De förbund som ska betala tillbaka pengar är Medborgarskolan, Studiefrämjandet, NBV och Ibn Rushd.

–  Folkbildningen har en modell där de enskilda studieförbunden har ett stort eget ansvar för att kontrollera hur bidraget används, säger Folkbildningsrådets styrelseordförande Catharina Håkansson Boman och fortsätter:

– Men efter det fusk som uppdagats så har det blivit tydligt att vi måste öka kontrollen och skärpa villkoren för statsbidraget.

Läs även: Ibn Rushd får kommunalt bidrag i Östersund

Folkbildningsrådet fick under 2019 information från flera studieförbund om misstänkt fusk med statsbidrag bland studieförbund i Järva.

Misstankarna handlade bland annat om dubbelrapportering av deltagare och redovisning av falska kostnader för folkbildningsverksamhet.

Efter en utökad kontroll av verksamheterna visade det sig att cirka 2800 arrangemang inte skulle ha ingått i underlaget för statsbidrag 2019.

Läs även: Göteborg fryser bidrag till Ibn Rushd

Läs även: Stjernfeldt Jammehs (S) besked: Utökar kommunala bidraget till Ibn Rushds Eid-festival

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag