Idag kan ödet avgöras för Fridolin och Romson

Klockan klämtar för Fridolin och Romson. Foto: Pressbild Miljöpartiet
  • Söndag 8 maj 2016 2016-05-08
E-post 161

STOCKHOLM Inom kort väntas valberedningen i Miljöpartiet lämna besked om vilka de kommer föreslå som språkrör för partiet. Både Gustav Fridolin och Åsa Romson har tidigare meddelat att de ställer sina platser till förfogande om partimedlemmarna hellre vill se andra språkrör. Inom kort kan det avgörande beskedet vara ett faktum.

Dramatiken ökar allt mer inför Miljöpartiets kongress i Karlstad den 13-15 maj. De senaste veckorna har partiet kantats av en lång rad skandaler som skakat förtroendet i grunden, inte minst när den förre detta bostadsministern Mehmet Kaplan tvingades avgå som statsråd.

Kritiken började med att Kaplan synts på en middag med företrädare från turkiska högerextrema Grå vargarna. Senare kom ett avslöjande från Nyheter Idag att bli en bärande del av kritiken där Kaplan hållt tal på ett möte arrangerat av den islamistiska organisationen Milli Görüs.

Hård kritik mot Romson och Fridolin

Efter att flera medier visat att en rad personer i Miljöpartiet haft kopplingar på olika sätt till islamism har skandalerna kommit att påverka språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Fridolin var en av de personerna som tydligast visade stöd för Kaplan, trots att han tvingades avgå.

Kritiken mot Romson har framför allt riktats mot klumpiga och märkliga uttalanden i media. I ett av de uttalandena jämförde hon situationen på medelhavet där flyktingar tar sig på båt från Turkiet till Grekland med det nazistiska förintelselägret Auschwitz. När hon senare skulle pudla från det uttalandet använde hon ordet ”zigenare” och tvingades efter det att göra en dubbelpudel.

Senare har hon fått kritik för att ha kallat terrordådet i New York den elfte september för en ”olycka”. Hennes kollega Gustav Fridolin var i skottgluggen i sociala medier så sent som under lördagen efter att han felaktigt påstått att Miljöpartiet för först med en kvinnlig partiledare.

Valberedningen väntas komma med förslag på språkrör

Inför kongressen i Karlstad väntas partiets valberedning lägga fram ett förslag på partistyrelse och språkrör som medlemmarna i partiet kan ställa sig bakom. Med anledning av den hårda kritik som riktats mot både Fridolin och Romson har det spekulerats kraftigt i om de bägge kan komma att bli utbytta. Samtidigt har i vart fall Fridolin deklarerat tydligt att han vill fortsätta och att han ser processen som en ”nystart”.

Tidningen Aftonbladet publicerar en notis från TT på söndagen där de berättar att valberedningens förslag kan komma när som helst. De har talat med Joakim Larsson som är sammankallande i partiets riksvalberedning, men han vill inte avslöja något i förväg.

– Det kommer så klart att komma en pressinbjudan när vi är färdiga. Vi kommer att offentliggöra det när vi blir klara, säger han till TT på söndagen.

Larsson vill inte kommentera när valberedningens förslag kan bli färdigt eller om det finns någon möjlighet för att det kommer bli färdigt under söndagen. Nyheter Idag kommer följa händelseutvecklingen för Gustav Fridolin och Åsa Romson inför den stundande kongressen i Karlstad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag