Illegala migranter får gruppstryk efter massvåldtäkten

Bild: South Africa Police Service
  • Lördag 6 aug 2022 2022-08-06
E-post 673

Efter den uppmärksammade massvåldtäkten utanför Johannesburg, då åtta fotomodeller gruppvåldtogs när ett filmteam rånades vid en nedlagd gruva, har illegala gruvarbetare, som i regel även är illegala migranter, attackerats och misshandlats av upprörda folkmassor omkring Johannesburg, rapporterar Daily Mail.

Gruvarbetarnas läger sattes i brand och vägar till lägren i närheten av Krugensdorp där massvåldtäkterna begicks barrikaderades med stenar och brinnande bildäck av lokalbor som protesterade mot de illegala gruvarbetarna.

På torsdagen ska lokalbor ha attackerat illegala gruvarbetare i kåkstaden Kagiso. De illegala gruvarbetarna ska ha klätts av nakna och fått stryk innan de överlämnades till polis.

Läs även: Fotomodeller massvåldtogs när filmteam rånades i gruva – över 80 illegala migranter gripna

På fredagen fördömde Sydafrikas president Cyril Ramaphosa våldet mot de illegala gruvarbetarna.

– Vi måste göra skillnad på legitima protester och kriminalitet, och adressera lokalsamhällets bekymmer och missnöje medan vi agerar för att hindra dödsfall och förstörelse av egendom, säger Ramaphosa.

– Vi förstår alla ilskan i Kagiso som utlösts av gruppvåldtäkterna på åtta unga kvinnor i förra veckan, och vi delar alla djupt och uppriktigt smärtan hos offren, deras familjer och de omgivande lokalsamhällena, fortsatte han.

Organisationen Kopanang Africa, som motverkar främlingsfientlighet i Sydafrika, varnar för att gruppvåldtäkterna i Krugersdorp ger näring åt främlingsfientligheten i landet.

– Eftersom några av de illegala gruvarbetarna är papperslösa migranter har detta skapat ett inslag av främlingsfientlig politik när människor säger att alla illegala migranter ska ut och att alla utlänningar ska lämna landet, säger Kopanang Africas talesman Dale McKinley, som menar att främlingsfientliga gripper utnyttjar situationen.

– När demonstrationerna inleddes började vi se politiska grupper som har klart främlingsfientlig politik utnyttja situationen och göra oansvariga och omogna uttalanden för sina egna syften, säger McKinley.

År 2008 dödades minst 62 personer under våldsamma upplopp mot utlänningar som började i Johannesburg och spreds till andra städer i Sydafrika. År 2019 var det dags igen. Den gången begränsades våldet till Johannesburg, där minst 12 personer dödades och 680 greps under våldsamma upplopp mot utlänningar.

Läs även: 212 döda i sydafrikansk våldsvåg – risk för matbrist

Läs även: 21-årig kvinna gruppvåldtagen och mördad i Sydafrika

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag