Influensa motiverar nya restriktioner

Bild: Regeringen.se
  • Måndag 10 jan 2022 2022-01-10
E-post 138

På måndag presenterade regeringen nya restriktioner, bland annat ska krogar tvingas stänga klockan 23 och deltagartak införas på offentliga tillställningar. Samtidigt är dödligheten i Covid-19 fortsatt låg, och statsminister Magdalena Andersson motiverar de nya åtgärderna med att vården samtidigt måste hantera influensa och RS-virus.

– Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer. Och det här sker samtidigt som det förekommer en hög frekvens av luftvägsinfektioner som influensa och RS-virus, sade Andersson på en pressträff på måndagen.

– Sammantaget innebär det att belastningen på sjukvården just nu är hög. Och om sjukvården och sjukvårdens medarbetare ska klara sina uppdrag långsiktigt så behöver vi få ner smittspridningen, fortsatte hon.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Att restriktioner numera motiveras med andra sjukdomar än covid-19 har fått hård kritik även från vänster. Aftonbladet biträdande kulturchef Eric Rosén skriver att ”vi numera har ett nytt normalläge där underdimensionerad sjukvård ska mötas med restriktioner och nedstängningar”.

”Min bild är att ingenting – ingenting – av verklig vikt beslutats av våra politiker sedan pandemin började som stärker vårdens kapacitet på vare sig kort eller lång sikt” fortsätter Rosén.

Även Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell reagerade på hänvisningen till influensa andra säsongsvirus. ”Den vård som alla dessa restriktioner ska skydda delvis är ansatt av andra sjukdomar än covid-19. Som exempelvis säsongsinfluensa och vinterkräksjuka” skriver Cantwell, som efterlyser ”protester, eller i varje fall någon form av debatt”

Cantwell konstaterar också att dödstalen i covid-19 för närvarande inte motiverar några restriktioner. ”För att göra en jämförelse av ett slag som regeringen helst undviker: Under de två sista veckorna i fjol avled cirka 5 personer per dygn med covid. När säsongsinfluensan var som värst 2017–2018 var motsvarande siffra 14” skriver Cantwell.

Läs även: Sydafrika: Ny coronavartiant ger milda symptom – WHO kritiserar reserestriktioner

Läs även: Ville ha covidpass – försökte vaccinera fejkarm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag