Sydafrika: Ny coronavartiant ger milda symptom – WHO kritiserar reserestriktioner

Bild: Khashayar Talebzadeh/GFDL/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Fredag 3 dec 2021 2021-12-03
E-post

SYDAFRIKA Världen har reagerat på den nya coronavarianten omnikron genom att stoppa resor till och från Sydafrika där varianten upptäcktes och återinföra restriktioner. Men nu kommer uppgifter om att den nya variantens symptom är milda, rapporterar City AM.

Dr Angelique Coetzee, ordförande för  South African Medical Association, säger att de åtgärder som vidtagits mot omnikron är ”en hype” och ”medicinskt sett inte motiverade”.

– Med tanke på hur milda symptom vi ser, finns det för närvarande inget skäl till panik då vi inte ser några svårt sjuka patienter, säger Coetzee.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Hittills har det varken inrapporterats några dödsfall eller sjukhusinläggningar på grund av omnikron i Sydafrika, skriver City AM. De flesta patienter har upplevt svår huvudvärk, illamående, yrsel och en högre puls, enligt sjukhus och läkare i södra Afrika. Det finns heller inga rapporter om förlust av smak eller lukt, vilket förekommit med tidigare coronavarianter.

Även Sydafrikas hälsominister Joe Phaahla säger att de flesta fall av omnikron-varianten som den sydafrikanska vården hanterat är milda.

– Våra läkare har inte sett någon svår sjukdom. Det kan delvis bero på att majoriteten av de som testat positivt är unga människor, säger Phaahla.

Världshälsoorganisationen, WHO, är kritisk till de åtgärder vissa länder tagit till mot omnikron-varianten.

– Den här typen av ingrepp är inte hållbara. Den typen av extrema åtgärder är inte vad vi rekommenderar, säger Dr Catherine Smallwood på WHO:s regionala Europa-avdelning.

Dr Matshidiso Moeti, WHO:s regionala direkt för Afrika, uppmanar länder att ”lyssna på vetenskapen” istället för att införa restriktioner.

– Reserestriktioner kan spela en liten roll i att minska spridningen av Covid-19 men är en tung börda för människors liv och livsvillkor, säger Moeti.

– Om restriktioner införs, så ska de inte vara onödigt inkräktande eller påträngande, och ska grundas på vetenskap enligt de internationella hälsoföreskrifterna.

Läs även: Ville bli immun – dog efter coronafest

Läs även: Coronarestriktioner lättas – regeringen utreder vaccinkrav

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag