Inget åtal mot Kärrholm för förtal av El-Haj

Bild: Riksdagen.se/Nikrifit/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 21 dec 2023 2023-12-21
E-post 0

Åklagaren lägger ned förundersökningen om grovt förtal mot riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm, rapporterar TT. Kärrholm polisanmäldes för grovt förtal i slutet av oktober av riksdagsledamoten Jamal El-Haj efter att han kallat El-Haj för säkerhetsrisk och Hamaskopplad i ett antal inlägg på plattformen X.

”Efter vissa inledande utredningsåtgärder anser jag inte längre att det föreligger ett tillräckligt uttalat samhällsintresse att åklagare driver förundersökningen vidare. Det kan också uttryckas så att åtal inte är påkallat från allmän synpunkt”, skriver vice överåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

”Det är mycket beklagligt. Att lögnen får segra är en förlust för det demokratiska samtalet och för samhället. Det betyder att det är öppet att grovt förtala någon i riksdagen”, skriver Jamal El-Haj i ett inlägg på sin Facebook-sida.

På onsdagen meddelade El-Haj att han lämnar sin plats i utrikesutskottet. ”Jag gör detta för att fokuset på min person har blivit för stort. Jag ser fram emot att kunna fokusera på mitt viktiga uppdrag i Trafikutskottet.”, skrev El-Haj i ett inlägg på Facebook.

”Jamal El-Haj har själv kommit till denna slutsats och jag delar hans bedömning” skrev  Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, i en kommentar till Expressen.

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci sade till Expressen att El-Hajs avgång från utrikesutskottet var ett försök av S att flytta fokus.

– Jag tycker att det är illa skött det här, att tro att ett utskottsbyte löser trovärdighetsproblemet är pinsamt. Socialdemokraterna har inte hanterat frågan på ett trovärdigt sätt, därmed kommer deras förtroende i arbetet mot antisemitismen hela tiden ifrågasättas framöver, sade hon.

Läs även: El-Haj polisanmäler Kärrholm för grovt förtal

Läs även: El-Haj vägrar svara på frågor om Hamas – sågas av M

Läs även: ”Kanske något för Jamal El-Haj att ta upp i sina kontakter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag