Inte naiva: Bara 8 procent av folket tror S kommer få gängvåldet att minska

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 Nov 2019 2019-11-20
E-post 681

Åtta procent av väljarna tror att regeringen och polisen kommer få gängvåldet att minska inom sex månader. Samtidigt anser 66 procent att Löfven sköter kampen mot gängvåld och organiserad brottslighet dåligt.

Bara åtta procent av väljarna tror att regeringen kommer få bukt med gängvåldet inom sex månader, enligt Expressen/Sifo.

Hela 88 procent tror istället att våldet kommer bli kvar på dagens nivå eller öka.

– Det är allvarligt om staten inte kan leverera det som ingår i samhällskontraktet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

I undersökningen svarar 8 procent att de tror att gängvåldet kommer förekomma ”i mindre utsträckning än i dag”,  medan 31 procent svarar ”i högre utsträckning” och 57 procent säger att situationen förblir oförändrad.

Undersökningen visar också att förtroendet för statsminister Stefan Löfven är mycket lågt när det gäller lag och ordning, där 66 procent anser att han sköter kampen mot gängvåld och organiserad brottslighet dåligt.

– De som sitter i regeringen får naturligtvis bära det största ansvaret. Men det kan leda till en misstro mot samhället när det är så lågt förtroende för polis och politiker, säger Toivo Sjörén.

Löfven vill inte svara på Expressens frågor om undersökningen, utan hänvisar till socialdemokratiska partisekreteraren Lena Rådström Baastad, som säger att ”kampen mot den organiserade brottsligheten har högsta prioritet hos regeringen”.

– Jag vet också att för vissa av de insatser regeringen föreslagit för att komma till bukt med gängkriminaliteten så kommer det att ta tid innan de får effekt, säger Rådström Baastad till Expressen.

Läs även: Löfvens löfte 2017: Vi ska knäcka gängen

Läs även: Löfven ger sitt ”100-procentiga stöd” åt Johansson – sen sköts en till i Malmö

Läs även: Löfven i Agenda: Gängvåldet skulle vara likadant utan invandringen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag