Löfvens löfte 2017: Vi ska knäcka gängen

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 nov 2019 2019-11-12
E-post 4547

MALMÖ Nu lovar polisen i Malmö att gängbrottsligheten ska pressas tillbaka genom ”Operation rimfrost”. Men redan för över två år sedan lovade statsminister Löfven att ”knäcka den organiserade brottsligheten”, bland annat genom att ge polisen mer resurser. I våras fick emellertid regeringen kritik för att polisens anslag minskat.

Efter den senaste tidens grova våldsbrott i Malmö har polisen utlyst en nationell särskild händelse och på måndagen meddelades på en presskonferens att man kommer att inleda ”Operation rimfrost” för att pressa tillbaka gängkriminaliteten i Malmö.

Läs även: Löfven ger sitt ”100-procentiga stöd” åt Johansson – sen sköts en till i Malmö

– Det vi vill uppnå är att skjutningar och sprängningar i gängmiljöer ska reduceras avsevärt. Det andra är att antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras genom användning av tvångsmedel, säger Stefan Hector, kommenderingschef för Operation rimfrost.

Men redan för över två år sedan, i mars 2017, lovade statsminister Stefan Löfven att man skulle knäcka den organiserade brottsligheten på en presskonferens tillsammans med dåvarande inrikesminister Anders Ygeman.

– Regeringen är fast besluten att se till att vårt öppna och fria samhälle försvaras och därför ska vi också tillsammans se till att knäcka den organiserade brottsligheten. Det finns inget annat som duger. Det är de kriminella som ska vara oroliga och sova dåligt på natten, inte deras offer, sade Löfven, och utlovade mer resurser till polisen.

Läs även: Tonåring sköts på pizzeria i Malmö – mördare flydde på cykel

I 2019 års vårbudget minskade dock polisens anslag med 232 miljoner kronor, medan Kriminalvården fick 335 miljoner kronor mer. Detta på grund av att Kriminalvården tagit över transporten av frihetsberövade från polisen.

Minskningen kritiserades emellertid av rikspolischef Anders Thornberg.

– Det kommer att få konsekvenser för Polisen. Detta är pengar som redan är intecknade i årets budget och som var tänkta att användas till att fortsätta utveckla polisens verksamhet under kommande år, sade Thornberg i en kommentar på polisens interna informationskanal ”Intrapolis” enligt Aftonbladet.

Läs även: Ung kvinna kämpar för sitt liv – slogs i huvudet med planka av tidigare tvångsvårdad psykpatient

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag