Iranier med utvisningsbeslut stampade ihjäl Eva, 60 – döms till utvisning igen

Foto: Flickr
  • Torsdag 17 maj 2018 2018-05-17
E-post 863

UMEÅ Nyheter Idag har tidigare skrivit om fallet där 60-åriga Eva stampades ihjäl av en invandrare som skulle ha utvisats för mer än 20 år sedan. Nu har Umeå tingsrätt dömt honom till 16 års fängelse samt utvisning.

Eva hittades mördad i sitt hem i Umeå i september förra året. Hon dog efter att ha sparkats, stampats och hoppats på i sin egen källare. Misstankarna föll snart på en 52-årig utländsk medborgare som bedrivit en näringsverksamhet i garaget som tidigare tillhörde kvinnans bror. Nu hade kvinnan ärvt huset med garaget, och ville inte ha kvar mannen där.

Mannen gav sig dock inte, och tingsrätten anser att han mördade Eva. Efter att ha tagit hennes liv hängde han ett halsband med nycklar runt hennes hals, och nycklarna ledde till ett bankfack med ett testamente. Enligt testamentet skulle Evas tillgångar tillfalla en av mannens släktingar. Tingsrätten menar dock att testamentet är förfalskat av mördaren.

Den dömde heter Amir Zamani och är uppvuxen i Iran, berättar Expressen. 1996 utvisades han från Sverige på livstid, men kom ändå tillbaka året därpå och sökte asyl på nytt. Trots att det har funnits ett utvisningsbeslut mot honom har han lyckats stanna kvar sedan dess genom en rad tillfälliga uppehållstillstånd, överklaganden och verkställighetshinder.

Svårt att utvisa till Iran

Sveriges Radio uppger att Zamani vid minst sju tillfällen ansökt om att regeringen ska visa honom nåd och upphäva hans utvisningsdom. Han har gång på gång fått avslag, men kunnat stanna i landet under tiden som hans ansökningar handläggs. Han har under den tiden också begått grova brott och förekommer nästan 20 gånger i polisens brottsregister sedan år 2000.

Marcus Nilsson, chef för gränspolisen i region nord, säger till Sveriges Radio att det är svårt att utvisa någon till Iran då landet bara utfärdar resehandlingar till personer som självmant ansöker om det. Om inte Zamani själv vill åka hem till Iran blir det alltså svårt att tvinga honom.

Med tanke på hur svårt det är att utvisa människor till Iran har man inte ens brytt sig om att sätta Zamani i förvar.

– Vi har väldigt får förvarsplatser i landet och det gör ju att det är viktigt att de vi tar i förvar är sådana ärenden där vi ser en verkställbarhet i horisonten, säger Marcus Nilsson.

Nu döms iraniern till 16 års fängelse och livstids utvisning för mord. Huruvida han faktiskt utvisas denna gång återstår dock att se.

Läs även: Afghan får straffrabatt efter mordet på 89-åriga Helga

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag