IS-rappare död i spanskt häkte

  • Måndag 31 jul 2023 2023-07-31
E-post 0

Den brittiska rapparen Abdel-Majed Abdel Bary, som åkte som jihadist till Syrien 2013 och så småningom anslöt sig till terrorgruppen Islamiska Staten, har avlidit i häkte i Spanien, rapporterar AP News.

I augusti 2014 postade Bary en bild på sociala medier där han poserade med ett avhugget huvud från Islamiska Statens dåvarande huvudstad Raqqa.

Han misstänktes för det filmade mordet på journalisten James Fowley samma månad, men i februari följande år bekräftades att mördaren, som kallade ”jihadi John” i medier, i själva verket var Mohammed Emwazi, som föddes i Kuwait och emigrerade till Storbritannien när han var sex år gammal. Emwazi dödades i en drönarattack i Syrien i november 2015.

I juli 2015 rapporterades av Bary lämnat IS och flytt till Turkiet förklädd till flykting. Han greps av spansk polis i Almeira i april 2020. Den 12 juli 2023 åtalades han av en spansk domstol för terrorism och bedrägeri. Han hittades död i sin cell på morgonen den 26 juli.

Innan Bary radikaliserades och anslöt till IS hade han en kortvarig karriär som rappare under artistnamnet Lyricist Jinn, och spelades bland annat på BBC Radio 1.

Abdel-Majed Abdel Barys far Adel Abdel Bari var en egyptisk islamist, som fick asyl i Storbritannien på uppgifter om att han torterats i egyptiskt fängelse. 2012 utlämnades han av Storbritannien till USA, där han efter en uppgörelse med åklagare år 2015 dömdes till 25 års fängelse för inblandning i terrordåden mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania år 1998.

Enligt spansk polis uppvisade Barys kropp inga tecken på våld.

Läs även: Billström (M) säger NEJ till att ta hem IS-terrorister

Läs även: Bildt och Schori: Ta hem IS-terroristerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag