Bildt och Schori: Ta hem IS-terroristerna

Bild: Frankie Fouganthin/Nyheter Idag
  • Onsdag 27 nov 2019 2019-11-27
E-post 1606

Carl Bildt, Pierre Schori och 24 andra europeiska politiker kräver i ett öppet brev att europeiska länder ska ta hem IS-terrorister med europeiska medborgarskap. Men UD:s presstalesperson säger att den svenska linjen att inte hämta hem IS-terrorister ligger fast.

I ett öppet brev kräver 26 europeiska politiker, bland dem svenskarna Carl Bildt och Pierre Schori, att europeiska länder ska ta hem IS-terrorister med europeiska medborgarskap från fångenskap i Mellanöstern.

Undertecknarna skriver bland annat att det är ”oansvarigt” och – när det gäller IS-terroristernas barn – ”inhumant” att ”lämna dem i improviserade fängelser och överbefolkade flyktingläger”.

Man skriver också att det finns risk att de flyr och deltar i nya attacker, att de radikaliseras ytterligare i fångenskap, eller att de övertas av Bashar al-Assads regim och sedan används av Assad för att tvinga fram erkännande från europeiska nationer.

Men Linn Duvhammar på UD:s presstjänst säger till Expressen att den svenska regeringens linje att inte hämta hem IS-terrorister ligger fast.

– Sverige planerar inte att ta hem vuxna medborgare som har anslutit sig till terrororganisationer i andra länder. Brevet är noterat och förändrar inte detta, säger Duvhammar.

Läs även: IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Läs även: Amerikanska tjänstemän: Turkstödda styrkor befriar IS-terrorister

Läs även: IS-terrorist fick svensk sjukvård och återvände till Syrien

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag