Isabella Lövin (MP) varnar för SD: ”Att bli tagen i hand är ondskans högsta önskan”

  • Fredag 26 maj 2017 2017-05-26
E-post 3337

POLITIK Det går just nu riktigt uselt för Miljöpartiet om man ska tro de många opinions­mätningar som avlöser varandra. Frågan är i fokus under partiets kongress som inleddes i Linköping idag.

Enligt den senaste mätningen från Nyheter Idag/Sentio hamnar MP på 4,1 procent. Om man istället tittar på Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av Novus, Kantar Sifo, Ipsos och Demoskops mätningar, så hamnar partiet strax under spärren på 3,6 procent.

De dåliga opinions­siffrorna tolkas av många inom partiet som att väljarna är missnöjda med de kompromisser man tvingats till genom att ingå i en koalitions­regering med Social­demokraterna. Flera framträdande miljöpartister vill därför gå i opposition efter valet nästa år, en uppfattning som inte delas av partistyrelsen.

Fridolin öppnar för en C+L+S+MP-regering

Språkröret Isabella Lövin tog i sitt tal på kongressen strid för regerings­samarbetet och uppmanade medlemmarna att sluta ”bråka internt”. Laddstolpar för elbilar, solceller på villatak, satsningar på förnyelsebar energi, klimat­arbete och en enligt Lövin tryggare och bättre skola var exempel på sådant som MP lyckats driva igenom.

– Vänner, vi leder arbetet för att skapa en bättre värld! sade hon.

Men framförallt varnade Lövin för vad som kommer hända om MP avstår regerings­makten. Då kan resultatet bli en höger­regering med i värsta fall en koalition mellan moderater och sverige­demokrater.

– För Miljöpartiet är svaret självklart: Vi kommer aldrig någonsin att medverka till att fascister, högerextremister eller rasister får inflytande i regeringen! sade hon i sitt tal.

Hon passade även på att parafrasera förintelse­överlevaren Emmerich Roth:

– Att bli tagen i hand är ondskans högsta önskan. Slipsarna byts blixtsnabbt mot järnrör, sade Isabella Lövin.

Är Sverigedemokraterna onda?
7160 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag