Islamister hyllar danska regeringen

Moqtada al-Sadr och Lars Løkke Rasmussen. Bild: Khamenei.ir/CC BY 4.0/Jim Mattis/CC BY 2.0
  • Tisdag 29 aug 2023 2023-08-29
E-post

Den danska regeringen hyllas nu av islamister och islamistiska regimer efter lagförslaget om ett förbud mot att bränna eller på andra sätt ”skända” koranen och andra religiösa skrifter, rapporterar Kristeligt Dagblad.

I ett brev till den danska regeringen under helgen skriver Iraks utrikesminister Fouad Hussein att den irakiska regeringen ”uppskattar positionen från den danska regeringen och lagförslaget som kriminaliserar bränning – eller förolämpning – av den ädla Koranen”.

Muqtada al-Sadr, ledare för den irakiska Sadr-milisen vars medelmmar tidigare i sommar attackerade den svenska ambassaden i Bagdad, skriver på plattformen X att han nu är redo att inleda en ”meningsfull och konstruktiv dialog” med Danmark och Sverige.

”Jag mottog nyheten om kriminalisering av missbruk av de heliga böckerna med all min respekt och uppskattning” skriver Sadr, som också jämför koranbrännare med terrorgruppen IS som Sadr-milisen bekämpar.

Även Kuwaits utrikesminister Sheikh Salem al-Abdullah al-Sabah välkomnar den danska regeringens förslag som ”ett positivt steg”. Enligt Shouruk News har Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen varit i kontakt med sin kuwaitiska kollega och sagt att ”den danska regeringen är mycket medveten om frågan om koranbränning, och Danmark är angelägna om att upprätthålla vänskapliga relationer och samarbete”.

Pakistans utrikesministerium kallar det danska lagförslaget för ”ett steg i rätt riktning”. I ett uttalande på utrikesministeriets hemsida skriver man att ”Pakistan har alltid upprätthållit att skändning och bränning av heliga skrifter utgör religiöst hat, vilket inte får tillåtas under yttrandefrihetens täckmantel”, och fortsätter med att man hoppas att det danska lagförslaget blir till lag.

I Pakistan har muslimer nyligen attackerat kristna kyrkor och hem i Punjab efter rykten om att en kristen ska ha skändat koranen.

Läs även: Danska justitieministern till koranrivande konstnären: ”Vill uppmana henne att skapa”

Läs även: Danska regeringen vill förbjuda koranbränning – ska ge upp till två års fängelse

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag