Islamistrektor på flykt varnar för SD: ”Kommer att bli mycket värre i Sverige”

Bild: Privat/Nyheter Idag
  • Måndag 24 okt 2022 2022-10-24
E-post 472

Vetenskapsskolans rektor Abdel Nasser El Nadi klassades som ett säkerhetshot av regeringen och flydde landet med flera miljoner av skolkoncernens pengar. Nu varnar El Nadi för SD:s inflytande i en intervju med Expressen, som spårat El Nadi till Egypten.

– Nu har SD kommit till makten. Det kommer att bli mycket värre i Sverige, säger El Nadi till Expressen.

Abdel Nasser El Nadi var tidigare imam och rektor för Vetenskapsskolan i Göteborg, som anställde IS-terrorister och stängdes efter att Säpo varnat för skolans elever riskerade att utsättas för radikalisering och rekrytering.

Läs även: Frisläppt islamist försvunnen – kan ha utvisat sig själv

Efter att regeringen klassade El Nadi som en säkerhetsrisk lämnade han landet och försvann, tillsammans med flera miljoner från skolkoncernen, som bland annat slussades till en investmentbank i Valletta på Malta.

Han eftersöks av svenska Kronofogdemyndigheten för en skatteskuld på 4,5 miljoner kronor, men Kronofogdemyndigheten har små möjligheter att få igen pengarna från El Nadi.

– Befinner man sig i Sverige är det väldigt svårt att hålla sig undan, men utmätningsrätten börjar redan bli svag utanför Norden. Utanför EU är den inte obefintlig, men inte långt därifrån. Det ska man vara ärlig att säga, säger Pontus Toresson, sektionschef vid Kronofogdemyndighetens avdelning för indrivningar i utlandet, till Expressen.

Expressen har spårat El Nadi till en moské i staden Zagazig i nordöstra Egypten, där han bor med en ny hustru. Men när Expressens reporter Kassem Hamadé konfronterar El Nadi blir han aggressiv och hotfull.

– Du representerar den mest smutsiga tidningen i Sverige. Det är ni som har skrivit artikel upp och artikel ner om mig. Hade jag varit utan heder hade jag skickat några unga män på dig, säger El Nadi

– Jag vill inte återvända till Sverige och jag vill inte ha med Sverige att göra längre. I 30 år tjänade jag Sverige men det slutade med att de berövade mina rättigheter.

El Nadi menar att han och flera andra klassades som säkerhetshot för att regeringen ville komma åt de som mest framgångsrikt spridit islam i Sverige.

–  Jag ansågs vara en av dem. De hade inga bevis mot mig. De vill komma åt oss som påverkade Dawah-verksamheten (spridning av islam) i Sverige. Det är det som det handlar om, säger han till Expressen.

När det gäller de pengar som Skatteverket kräver honom på menar El Nadi att det ”gjordes by the book” eftersom Säpo inte frågade om dem när han frihetsberövades.

– Allt har gått regelmässigt till. Allt gjordes by the book. Säpo nämnde inte pengarna när jag blev frihetsberövad. De sa inte ett enda ord om pengarna

El Nadi varnar för att Sverige går ”mot sämre tider” och hänvisar till den konspirationsteori som spridits i arabiska kretsar om det svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn, samt att den nya högerregeringen får stöd från SD.

– Nu har SD kommit till makten. Det kommer att bli mycket värre i Sverige. Sverige är historia för mig, säger El Nadi till Expressen.

Läs även: Islamistisk skola stängs av Skolinspektionen – barnen riskerade att ”utsättas för radikalisering” enligt Säpo

Läs även: Radikal islamist släpps ur Migrationsverkets förvar – har anmälningsplikt hos polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag