Islamistisk skola stängs av Skolinspektionen – barnen riskerade att ”utsättas för radikalisering” enligt Säpo

Bild: Säkerhetspolisen/Faksimil Facebook
  • Måndag 9 dec 2019 2019-12-09
E-post 1735

Safirskolan i Göteborg, som tidigare hette ”Vetenskapsskolan”, blir av med tillståndet att driva skola enligt ett beslut från Skolinspektionen. Skolans tidigare ägare Abdel-Nasser el Nadi togs i förvar på Säpos rekommendation i våras på grund av att han bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Enligt Skolinspektionens utredning har skolans nya ägare kopplingar till el Nadi och blir därför av med tillståndet.

Under våren 2019 inledde Skolinspektionen en så kallad  ägar- och ledningsprövning av Safirskolan. Bakgrunden är att skolans tidigare ägare Abdel-Nasser el Nadi, som också var styrelseledamot, togs i förvar för utvisning på Säpos rekommendation under våren då hans ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Läs även: Frisläppt islamist försvunnen – kan ha utvisat sig själv

I september 2019 tog en ny person över som VD för Vetenskapsskolan, men enligt Skolinspektionen är den nya ägaren inte lämplig att bedriva skolverksamhet på grund av sina kopplingar till skolans tidigare ägare el Nadi. Därför dras skolans tillstånd nu in.

Enligt Säpo, som citeras i beslutet, innebär kopplingarna till el Nadi att barnen i skolan riskerar att ”utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”.

I juni avslöjade Doku i samarbete med Expressen att fyra personer som återvänt från kriget i Syrien arbetat med barn och ungdomar på Vetenskapsskolan.

Två av dem är kvinnor som levt med sina familjer i terroristkontrollerat område. Två är män som varit i Syrien strax innan IS etablerade sitt ”kalifat”. Ytterligare sju personer med kopplingar till extremistiska miljöer har arbetat på skolan enligt Doku.

Läs även: Skola med misstänkt jihadistrekryterare frikänns av Skolinspektionen: ”Vi följer rådande lagstiftning”

Skolinspektionen genomförde en tidigare tillsyn av Safirskolans verksamhet under hösten 2017 och våren 2018.

Vid den tillsynen konstaterades flera brister, som att inslag i skolans verksamhet ”snarare bidrog till att förstärka än att motverka traditionella könsmönster” och att ”eleverna i ämnet idrott och hälsa och området sex och samlevnad inte fick den undervisning de hade rätt till”.

I förskoleklassen ska det dessutom ha förekommit ”konfessionella inslag inom ramen för undervisningen, vilket strider mot skollagen”.

Vid uppföljningar i juni och oktober 2018 ansåg Skolinspektionen att skolan vidtagit tillräckliga åtgärder för att rätta till bristerna.

Helena Boëthius, som är enhetschef på Skolinspektionen, sade till Nyheter Idag att man följde rådande lagstiftning och därför tillät skolan att fortsätta bedriva verksamhet den gången.

– Januari 2019 kommer vi få en ny lagstiftning som kallas för ägande- och ledningsprövning och den kommer ge oss befogenheten att undersöka lämpligheten hos huvudmannen, tillade emellertid Boëthius, och det är med stöd i den nya lagen som Safirskolan nu stängs ned.

I november rapporterade P4 Göteborg att Abdel-Nasser el Nadi, som hade anmälningsplikt hos polisen, inte anmält sig till polisen på en månad. Enligt en källa till P4 skulle el Nadi ha lämnat landet.

Läs även: Försvaret: Går inte att utvisa Abo Raad – kan ”råka väldigt illa ut”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag