Islamistrektorns planer: Hotellköp i Saudiarabien för svenska skattemedel

Abdel Nasser El Nadi. Foto: Privat
  • Onsdag 4 jan 2023 2023-01-04
E-post 326

Abdel Nasser El Nadi, en skandalomsusad rektor för den numera nedlagda Vetenskapsskolan i Göteborg, flydde landet efter att ha klassats som säkerhetsrisk av Säpo och regeringen. Innan dess tog han ut mer än fyra miljoner kronor från skolkassan. Nu visar det sig att han hade långtgående planer på att köpa ett hotell i Saudiarabien för pengarna, rapporterar Expressen.

El Nadi var tidigare imam och rektor för Vetenskapsskolan i Göteborg, som anställde IS-terrorister och stängdes efter att Säpo varnat för att skolans elever riskerade att utsättas för radikalisering och rekrytering.

I tio år gick mer än 275 miljoner kronor i svenska skattemedel in på skolkoncernens konto. Inför flykten till Egypten tog den skandalomsusade rektorn ut flera miljoner. från skolkoncernen, som bland annat slussades till en investmentbank i Valletta på Malta.

Han eftersöks nu för en skatteskuld på 4,5 miljoner kronor av svenska Kronofogdemyndigheten, som dock tidigare meddelat att man har små möjligheter att få igen pengarna.

Läs även: Islamistrektor på flykt varnar för SD: ”Kommer att bli mycket värre i Sverige”

Nu avslöjar Expressen att El Nadi planerade att köpa ett hotell i den saudiska staden Khamis Mushayt, som är känd för sin stora militärbas, för pengarna han tog ut från koncernen. Pengarna är i förlängningen skattebetalarnas pengar som tillkommit via skolpengen.

– El Nadi tog kontakt med oss och ville köpa 50 procent av hotellets aktier, säger hotellägaren till Expressen.

Enligt ett dokument som tidningen tagit del av hade 50 procent av aktierna inneburit en kostnad på 5,2 miljoner saudiska Riyal för islamistrektorn och hans affärspartner, vilket motsvarar 14,3 miljoner kronor i dagens valutakurs.

Påstår sig ha blivit lurad

Planerna på hotellköpet och kontakten med ägaren upprättades före det att El Nadi hamnade i Säpos förvar 2019. Innan han greps uppges han dessutom ha varit i Saudiarabien och hade fortfarande ett giltigt visum till landet.

När Skatteverket har varit i kontakt med El-Nadi har islamistrektorn uppgett att han blivit lurad på pengarna av en saudisk kvinna han delade kontot på Malta med. Det är en förklaring som Skatteverket bedömer vara en efterhandskonstruktion.

En likartad ursäkt ska han ha gett till hotellägaren efter att han på mållinjen dragit sig ur köpet.

– Vi skickade alla papper som krävdes för att genomföra affären men det blev aldrig av. Anledningen till att vi stoppade hela affären var att han blev gripen i Sverige, säger hotellägaren till Expressen.

– Jag fick veta av honom att han hade fört över en summa pengar till Malta för att investera i guldaktier men att han förlorade allt.

Läs även: Frisläppt islamist försvunnen – kan ha utvisat sig själv

Läs även: Westerholm om läxhjälpsfusket: ”Toppen av ett isberg”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag