Jätteledning för rödgröna när S tokökar i SvD/Sifo

Bild: Adriel.seb/CC BY-SA 4.0/EPP Congress Rotterdam/CC BY 2.0
  • Fredag 16 dec 2022 2022-12-16
E-post

De rödgröna partierna tar ledningen med hela 8,9 procentenheter mot de blågula partierna i december månads mätning från SvD/Sifo. Bakom den rödgröna ledningen ligger Socialdemokraterna, som ökar med 2,7 procentenheter och når 36,1 procent, det bästa resultatet för partiet i Sifo sedan 2012 när partiet fick nära 38 procent.

Socialdemokraterna är dessutom nästan dubbelt så stora som det nästa största partiet i mätningen, Sverigedemokraterna, som får 18,8 procent efter en ökning med 1,1 procentenhet. SD:s ökning innebär att partiet går om Moderaterna, som tappar 1,9 procentenheter till 18,2 procent.

– En del M- och SD-väljare går direkt över blockgränsen till S, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Sjörén tror att S vinner på väljarnas missnöje med den inflationen, elpriserna och bränslepriserna, där regeringen hittills inte levererat enligt tidigare vallöften.

– Det händer väldigt mycket i folks privatekonomi och där har inte regeringen vunnit väljarna, säger Sjörén.

Läs även: Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, instämmer i den analysen.

– Det var väldigt tydliga vallöften om bland annat högkostnadsskydd och sänkta drivmedelspriser, som nu när de inte levererats resulterat i besvikelse hos väljarna, säger Möller till SvD.

För övriga partier är förändringarna små.

– Centern väntar på en ny partiledare så det är något sorts vänteläge för dem. Kristdemokraterna exponeras och syns mycket i media, men utan att det ger starka siffror. Och Vänsterpartiet ligger nära valresultatet, säger Toivo Sjörén till SvD.

Skulle SvD/Sifos mätning bli valresultat i nästa ordinarie val eller efter ett extraval skulle den rödgröna oppositionen få hela 197 mandat. Övertaget för den rödgröna sidan är dessutom så stort i mätningen att S, MP och V tillsammans skulle nå en knapp men egen majoritet med 175 mandat.

Samtidigt påpekar Toivo Sjörén att det är långt kvar till nästa ordinarie riksdagsval.

– Det är svårt att dra någon långtgående slutsats just nu, inte minst när tiden är som den är och mycket kan hända. Jag tror inget parti ska räkna hem sina siffror. Konjunkturen kan gå både upp och ner, säger han till SvD.

Läs även: Rödgrön ledning när S tok-ökar i Sentio – M tappar stort

SvD/Sifos mätning i december

 5 378 intervjuer genomförda 5–15 december 2022. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 36,1 (33,4)

Sverigedemokraterna 18,8 (17,7)

Moderaterna 18,2 (20,1)

Vänsterpartiet 7,3 (8,2)

Centerpartiet 5,9 (5,5)

Miljöpartiet 4,4 (5,0)

Kristdemokraterna 4,3 (4,8)

Liberalerna 3,5 (3,6)

Övriga partier 1,5 (1,6)

Läs även: Förtroendeflopp för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag