Jerzy Sarnecki varnar för inbördeskrig

Foto: Nyheter Idag & Wikipedia.
  • Torsdag 18 jan 2018 2018-01-18
E-post 1951

STOCKHOLM Att sätta in militärer i svenska förorter skulle kunna innebära en form av inbördeskrig, det menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
– Militärer är i bästa fall utbildade för att föra krig mot en främmande makt. Det här handlar om människor i det egna landet. Att sätta in militär mot dem skulle innebära en form av inbördeskrig som Sverige aldrig varit i närheten av, säger Sarnecki

Sveriges statsminister har uttalats sig om att det kan komma att bli aktuellt att sätta in militär i förorterna för att stävja kriminaliteten, något Sverigedemokraterna tidigare föreslagit. Även om Stefan Löfven nu mer eller mindre pudlat från sitt uttalande – efter att det fått internationell uppmärksamhet – varnar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, för förslagets konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Utspelet om militärer i svenska förorter uppmärksammas internationellt

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven pudlar om att sätta in militär i förorten: ”Att låta Försvarsmakten överta polisens uppgifter är inte aktuellt”

Enligt Sarnecki kan förslagets praktiska implementering leda till en form av inbördeskrig i Sverige. Det uppger TT via Omni. 

– Militärer är i bästa fall utbildade för att föra krig mot en främmande makt. Det här handlar om människor i det egna landet. Att sätta in militär mot dem skulle innebära en form av inbördeskrig som Sverige aldrig varit i närheten av, säger Sarnecki till TT, enligt Omni.

Sarnecki föreslår istället mer förtroendeskapande åtgärder i syfte att förmå befolkningen i förortsområden att att vilja samarbeta med myndigheterna.

Forskaren Manne Gerell som studerar gängvåld, vid Malmö Universitet, tror att förslaget kanske kan vara bra, men han har svårt att se hur det ska gå till.

– Det kanske kan vara bra men jag har svårt att se hur. Det som behövs är polisiär kunskap, folk som kan utreda och förebygga, det som saknas är inte eldkraft, säger han till TT, enligt Omni.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag