Stefan Löfven pudlar om att sätta in militär i förorten: ”Att låta Försvarsmakten överta polisens uppgifter är inte aktuellt”

Foto: Faksimil Facebook
  • Torsdag 18 jan 2018 2018-01-18
E-post

STOCKHOLM Under gårdagens turer om att statsminister Stefan Löfven ställer sig bakom Jimmie Åkessons förslag om att sätta in militärer mot upplopp i förorten vänder nu Löfven. I ett Facebookinlägg förtydligar statsministern att Försvarsmakten ska inte ta över Polisens uppgifter men att utökat samarbete mellan myndigheterna inte utesluts.

Under gårdagen, onsdag den 18 januari, öppnade SD-ledaren Jimmie Åkesson för att sätta in militärer mot upplopp i förorter. I en debattartikel i Aftonbladet uppger Stefan Löfven (S) att han kan tänka sig ställa sig bakom Sverigedemokraternas linje.

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten, säger Löfven till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Löfven utesluter inte Åkessons förslag om militärer i förorten

Uttalandet väckte ramaskri och förvirring bland flera debattörer. S-debattören Fredrik Olsson skrev på Twitter att de som vill skicka in militärer i förorten är ärthjärnor, tweeten skrevs inte långt innan Löfven ställde sig bakom linjen om militärer i förorten.

LÄS ÄVEN: ”Ärthjärnor”: S-debattör sågade SD-förslag om militärer i förorter – Sedan kom Löfvens utspel…

Löfvens uttalande fick enorm uppmärksamhet, även internationellt. Senare samma kväll skriver Löfven i ett Facebookinlägg att han inte vill att militärer ska sättas in förorten. Han förblir dock positiv inför att låta Försvarsmakten få understödja Polisen mer.

Att låta Försvarsmakten överta polisens uppgifter är inte aktuellt. Det försvaret planerar, övar och utrustar sig för är att försvara Sverige vid ett väpnat angrepp utifrån — i grunden en helt annan uppgift än att bekämpa brott. Under vissa förutsättningar kan dock Försvarsmakten redan idag ge stöd till polisen och andra civila myndigheter.”, skriver Löfven på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag