S ökar efter Löfvens avhopp – egen majoritet för blågula blocket i Demoskop

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 10 sep 2021 2021-09-10
E-post

Den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop tyder på att väljarna välkomnar Stefan Löfvens avgångsbesked då S ökar med 2,1 procentenheter. Men ökningen sker på bekostnad av stödpartierna V och C, samtidigt som MP parkerat under riksdagsspärren. Det innebär att det blågula blocket med M, KD och SD får en egen majoritet i mätningen. 

Socialdemokraterna ökar med 2,1 procentenheter och når 26,7 procent i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop. Mätningen har gjorts efter att Löfven meddelade sin avgång som statsminister.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

”Man kan också se dagens siffra som ett slags godkännande av Magdalena Andersson som ny S-ledare. Hon har visserligen själv sagt varken bu eller bä i den frågan. Men hon har flest nomineringar och alla andra tänkbara kandidater har sagt att de inte står till förfogande” skriver Aftonbladets Lena Melin.

Samtidigt tappar Vänsterpartiet 2 procentenheter och Centerpartiet 0,8 procentenheter, medan Miljöpartiet ligger kvar under riksdagsspärren med 3,5 procent.

Det innebär att det blågula blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får egen majoritet om Demoskops mätning blir valresultat. M tappar visserligen 1,1 procent, men tappar främst till SD och KD.

Liberalerna, som bytt block och numera stödjer det blågula regeringsalternativet istället för det rödgröna, ligger kvar en bra bit under riksdagsspärren med 2,5 procent efter en marginell ökning med 0,2 procentenheter.

Läs även: M och SD ökar i Aftonbladet/Demoskop – MP och L utanför riksdagen

Aftonbladet demoskops mätning i september

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 26,7 (+2,1)

Moderaterna 22,1 (-1,1)

Sverigedemokraterna 20,7 (+0,8)

Centerpartiet 9,7 (-0,4)

Vänsterpartiet 8,2 (-2,0)

Kristdemokraterna 5,6 (+0,2)

Miljöpartiet 3,5 (0)

Liberalerna 2,5 (+0,2)

Övriga partier 0,9 (+0,1)

Läs även: Egen majoritet för högern i Aftonbladet/Demoskop – V tappar stort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag