Morgan Johanssons skrytsamma attack på Ivar Arpi: ”Vad har du själv gjort i politiken?”

Foto: Sveriges riksdag/Peter Knutson
  • Torsdag 29 jul 2021 2021-07-29
E-post

I ett twittergräl på onsdagen gick Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) till attack på bloggaren och debattören Ivar Arpi. Johansson hävdade att han ”drivit igenom borttagen preskriptionstid för grova övergrepp mot barn och skärpt straff för grov våldtäkt mot barn” och frågade Arpi ”Vad har du själv gjort i politiken?”

Sveriges justitieminister Morgan Johansson hamnade i ett riktigt praktgräl med bloggaren och debattören Ivar Arpi på Twitter under onsdagen.

Läs även: Morgan Johansson (S) om kritiken efter skjutvåldet: ”Ovärdigt”

Det hela började med att Johansson kommenterade den pågående amerikanska utredningen om stormningen av Kapitolium, och drog in Ivar Arpi – som han emellertid inte nämnde vid namn.

”En känd högerdebattör trodde att det nog bara var ”några arga 20-åringar i mjukisbyxor som tar selfies”. Och twittertrådarna fylldes av anonyma SD-konton som skulle relativisera, försvara och spela ner. Har de lärt sig något nu? Kanske. Men jag skulle inte slå vad om det” skrev Johansson.

Arpis tweet om händelsen, som han raderat och bett om ursäkt för, lyder ”Men för guds skull, sluta kalla det för ett kuppförsök! Det är uselt ändå och ska givetvis fördömas, men ingen, absolut ingen, kan tro att detta leder till att några arga 20-åriga killar i mjukisbyxor som tar selfies snart tar makten i USA”.

Trots att Arpi inte nämndes vid namn eller pingades in blev han snart uppmärksammad på Johanssons angrepp, och skrev till Johansson att han tidigare kritiserat Arpi för att förespråka bättre terrorlagar samt själv ”hållit emot vad gäller striktare migrationspolitik, bättre terror- och brottsbekämpning”.

Sedan tar Apri upp ett uppmärksammat fall där en pedofil dömts för femte gången men kommer vara ”ute om mindre än ett par år igen, och du har förhindrat förvaringsstraff”. Arpi tar även upp skjutningarna och segregationen och påpekar att ”allt detta har skett på områden du har varit eller är ansvarig för”, vilket syftar på att Johansson förutom justitieminister även varit migrationsminister och inrikesminister.

Då hugger Johansson tillbaka ordentligt. ”Jag har bl. a drivit igenom borttagen preskriptionstid för grova övergrepp mot barn och skärpt straff för grov våldtäkt mot barn. Vad har du själv gjort i politiken, bortsett från att försöka förringa en av de värsta attackerna på ett demokratiskt parlament i modern tid?” skriver Johansson till Arpi.

Arpi svarar att han varken varit migrationsminister, justitieminister eller inrikesminister, vilket innebär att hans makt inom politiken är rejält begränsad jämfört med Johansson.

Det är inte första gången Morgan Johansson ger sig på en enskild skribent. För bara två veckor sedan angrep Johansson Fokus-krönikören Anna Björklund och kallade hennes uppmärksammade krönika om Centerledaren Annie Lööf för en ”hatkrönika” och ”en av de mest omdömeslösa texterna om en svensk politiker sedan Gunnar Unger drog igång Palmehatet på 1950-talet”.

Inte heller den gången nämnde Johansson den angripna skribenten vid namn, utan tillskrev istället ”högern” Anna Björklunds personligt skrivna krönika, som anklagades för att ge sig på Annie Lööf ”för att hon och hennes parti har modet att stå upp mot högerextremism och SD-samarbete”.

Läs även: Morgan Johansson attackerar ”hatkrönika” om Annie Lööf

Läs även: Morgan Johansson varnar om M och SD: ”Vill gripa makten”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag