Morgan Johansson (S) om kritiken efter skjutvåldet: ”Ovärdigt”

Bild: Riksdagen/Faksimil Twitter
  • Söndag 18 jul 2021 2021-07-18
E-post 1954

Efter helgens skottdrama i Flemingsberg där två små barn skottskadades är kritiken mot justitieminister Morgan Johansson (S) hård på sociala medier. Men när Tobias Billström (M) frågar Johansson om han tänker göra något åt skjutvåldet eller vända sig ”på andra sidan i hängmattan” går Johansson till motattack och anklagar Billström för att utnyttja händelsen till att ”raljera och driva partipolitik”.

Efter att två små barn skottskadats i en skjutning i Flemingsberg söder om Stockholm har kritiken mot justitieminister Morgan Johansson varit hård på sociala medier.

Läs även: Två små barn skjutna – nio gripna

En twitteranvändare påminner om att Johansson i början av 2018 sade att det är liten risk att oskyldiga drabbas av skjutningar.

Det gör även Martin Kinnunen, gruppledare för SD i riksdagen.

En Twitteranvändare skriver att gänget som Löfven och Johansson försöker knäcka i själva verket är den borgerliga alliansen.

Den moderata topp-politikern Tobias Billström (M), tidigare bland annat migrationsminister, vänder sig direkt till Morgan Johansson och frågar vad han och regeringen gör. ”Vänder ni er på andra sidan i hängmattan?” avslutar Billström sin tweet.

Billströms inlägg får Johansson att reagera. ”Barn blir skottskadade och Moderaternas reaktion är att raljera och driva partipolitik. Det är ovärdigt” skriver Johansson och citerar Billströms tweet.

Morgans inlägg väcker emellertid ny kritik.

Niklas Gillström, som nyligen lämnade jobbet som presschef åt Klarna för att bli rådgivare åt Moderaterna, skriver att ”det är precis nu man måste ropa på politisk förändring”.

Johan Ingerö, Policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, skriver att barn som skjuts i gängkonflikter ”ÄR en politisk fråga”.

I en tweet som kommenterar själva dådet skriver Johansson att ”skottdramat i Flemingsberg igår kväll där barn skadades visar än en gång på gängens totala hänsynslöshet och avsaknad på respekt för människoliv”.

I en följande tweet skriver Johansson att ”Sverige har idag fler poliser än någonsin, rättsväsendet har större resurser och de brottsbekämpande myndigheterna har större befogenheter och bättre verktyg än någonsin”.

Johansson tillägger emellertid att ”det räcker inte. Mer måste göras” och länkar till regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

I programmet ingår bland annat att Polisen får möjlighet att läsa krypterad kommunikation, att det ska bli enklare att använda hemliga tvångsmedel mot grov organiserad brottslighet, att avskaffa straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet och att skärpa straffen för den som rekryterar unga till kriminalitet.

Enligt Aftonbladet är de skottskadade barnen fem och sex år gamla. De ska ha varit ute och lekt när de träffades av skott i benen.

Läs även: Morgan Johansson attackerar ”hatkrönika” om Annie Lööf

Läs även: Polis ihjälskjuten i Göteborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag