Johansson kräver att Kristersson tar tillbaka uttalande om medborgarskap

Bild: Sveriges riksdag/European Commission (Christophe Licoppe)/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 10 jan 2024 2024-01-10
E-post 0

Statsminister Ulf Kristerssons uttalande under Folk och försvar om medborgarskapets koppling till försvarsvilja fortsätter uppröra vänstern. På måndag kväll anslöt tidigare justitieminister Morgan Johansson, numera Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, till Kristerssons kritiker i SVT:s Aktuellt.

– Ukraina lär oss att ett lands viktigaste resurs i krig är den gemensamma försvarsviljan. Även vi måste börja tala högt om de förväntningar som följer av ett svenskt medborgarskap, sade Kristersson och fortsatte:

– Ytterst handlar det om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling.

För det fick Kristersson kritik av flera vänsterprofiler, inklusive S-ledaren Magdalena Andersson.

– Det vi behöver i Sverige nu är sammanhållning, tillit, hög medvetandegrad, men också så klart en stark försvarsvilja. Den där typen av splittrande budskap för landet i rakt motsatt riktning, sade Andersson till TT.

I Aktuellt på tisdag kväll upprepade Morgan Johansson sin partiledares kritik.

– Problemet är att han riktar sig till de svenskar med invandrarbakgrund som har sökt medborgarskap och fått det. Och så sår han misstro kring deras försvarsvilja, och det har han inget som helst belägg för, säger Johansson till SVT och fortsätter:

– Det här är ett splittrande uttalande, jag tycker att man som statsminister snarare ska anstränga sig för att försöka samla nationen i en sådan här situation och det gör han alltså inte. Antingen får han redovisa vad han har för belägg för detta eller också får han ta tillbaka sitt uttalande. Det är en hygienfråga tycker jag.

Johansson var även kritisk till civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) varning om att Sverige kan hamna i krig.

– Jag förstår att många blir rädda när tonläget skruvas upp så här. Man borde ha varit tydligare i sin kommunikation och tänkt över hur man formulerar sig. Ord har betydelse, sade Johansson.

På plats i studion var Carl-Oskar Bohlin, som menade att det hela handlar om att ta höjd för framtida risker.

– Vi har en lite osmickrande tradition i Sverige att politiker ibland inte ser saker komma. Det är inte den här regeringens arbetsmodell. Vi pratar om de risker som finns för att kunna hantera och åtgärda dem medan tid är, svarade Bohlin.

Kristerssons kritiker fick även eldunderstöd av Dagens Nyheters ledarsida, som i en krönika publicerad på tisdag eftermiddag anklagade Kristersson för att inte vilja ”vara hela Sveriges statsminister”.

”Ett riktigt försvar kostar pengar, medan kulturkrig är nästan gratis” avslutar DN:s ledarredaktion texten, med en punchline lånad från S-märkta Arbetet.

Läs även: Andersson (s)ågar Kristersson: ”Unikt splittrande budskap”

Läs även: Vänstern rasar när regeringen och ÖB varnar för krigsrisken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag