Jomshof (SD) om muslimska friskolorna: ”Det får räcka nu”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 24 nov 2018 2018-11-24
E-post

STOCKHOLM Örebroskolan Alsalamskolan avslöjades med att ta emot miljonbelopp från Saudiarabien. Det är den senaste i raden av skandaler kopplat till muslimska friskolor. Nu lägger Richard Jomshof (SD) en motion i riksdagen om att förbjuda dem.

Läs även: Bieler (SD) om FN:s migrationspakt: ”Ödesdigra konsekvenser”

Nyligen avslöjade Svenska Dagbladet att Alsalamskolan, som tidigare fått kritik för könsuppdelning på lektioner, fick ungefär 1,8 miljoner kronor 2014 för att ”förmedla den sanna bilden av islam och dess storhet och främja dess positiva roll”, enligt en intervju i en saudisk tidning.

Läs mer: Örebroskola sponsrades av Saudiarabien

Förra veckan häktades flera nyckelpersoner i Al-Azharkoncernens styrelse, som har muslimsk friskoleverksamhet. Några dagar senare lämnade Richard Jomshof in en motion om förbud mot muslimska friskolor.

– Det får räcka nu. Det är så många muslimska skolor som det framkommer egendomligheter kring. Det är en massa märkligheter, det är könsuppdelade lektioner, brister i undervisning och nu senast uppgifter om, vad det verkar, som ekonomiska oegentligheter. Det är bara för mycket, säger Jomshof.

Han berättar att det egentligen handlar om en tidigare motion som han lagt i flera år om granskning av konfessionella (religiösa) friskolor som han nu byggt ut. Nu är motionen mer skarpt inriktad på de muslimska friskolorna även om förslaget om granskning av samtliga konfessionella friskolor ligger kvar.

Jomshofs motion om förbud mot muslimska friskolor
  1. Hårdare granskning av de konfessionella friskolorna
  2. Stopp för nyetablering av muslimska friskolor
  3. Förbjud alla muslimska friskolor.

Motionen har tre att-satser så att även bara delar av motionen ska kunna antas.

– Det är inte bara ett förslag om förbud av friskolor. Utan även ett förslag om förbud av nyetablering och att det ska göras en hårdare granskning av de här skolorna. I teorin kan man säga nej till två att-satser och ändå anta motionen, säger Jomshof.

I sin motion påminner han om att undervisningen ska vara fri från religiösa inslag. Att tillåta muslimska friskolor är direkt kontraproduktivt för integrationen menar Richard Jomshof. I motionen skriver han att vi idag inte vet hur många muslimska friskolor, likt Alsalamskolan i Örebro, har fått finansiering från utländska islamistiska intressen.

– Du har kulturmarxister som säger att majoritetssamhället är ansvariga för integrationen. Men vad gör man om människor inte vill integreras. Nu ger man de människorna möjlighet, att redan i barnaåren fortsätta segregationen. Det är fruktansvärt. Ska vi motverka segregationen så måste vi stå upp för de demokratiska värdena, säger han.

Vad är problemet?

– Det finns en beröringsskräck när det gäller islam. Man är rädd att bli anklagad för att vara till exempel rasist. Men titta på den muslimska världen. Det finns ett stort demokratiskt underskott. Det är klart att det inte ser likadant ut i alla muslimska länder, att det finns gradskillnader. I till exempel Tunisien så finns det mer demokrati. Men det finns ett demokratiskt underskott generellt. Så är det. Varför skulle vi tro att det blir annorlunda här.

I motionen tar Richard Jomshof upp journalisten Evin Rubars reportage ”I skolans våld” från 2003 om grova missförhållanden inom muslimska skolor. Flera andra senare exempel genom åren nämns där barn, framförallt flickor, far illa. Richard Jomshof har själv jobbat som lärare.

– Det är ett svek mot alla dem, alla de tjejer som inte får ta på sig vilka kläder de vill, inte får vara med på gymnastiken, inte får gå ut som de vill. Det är ett fruktansvärt svek mot dem, säger han.

Inom det socialliberala etablissemanget finns en vanlig missuppfattning när det gäller demokrati enligt Richard Jomshof.

– Det finns en tro att bara för att man är demokrat så måste man tillåta alla yttringar. Men om det finns krafter som är uppenbart antidemokratiska så måste man stå emot dem. Man ska inte straffa åsikter. I en demokrati får man tycka vad man vill. Man får vara till och med nazist eller kommunist. Men det betyder inte att man får göra vad man vill. Det är två olika saker, säger Richard Jomshof.

Richard Jomshof önskar en mer saklig debatt där även känsliga ämnen diskuteras på ett seriöst sätt utan misstänkliggöranden.

– Vi som kan vår historia vet vad som hände i Tyskland med nazismen till exempel. Det vi har här är värt att försvara. Därför måste vi våga ha diskussioner om det. Det är inte så att jag blir kränkt av att någon har en annan uppfattning än jag i den här frågan, säger han.

Ur motionen:

”Samtidigt är det av största vikt att vi gör allt som står i vår makt för att motverka den pågående islamiseringen av Sverige. Detta oavsett om den drivs på av krafter inom landets gränser eller av islamistiska stater i den muslimska världen. Därför måste vi med omedelbar verkan införa ett stopp för nyetablering av muslimska friskolor i Sverige samt verka för att så snart det är möjligt stänga ned de muslimska friskolor som redan existerar och därmed införa ett förbud mot alla former av muslimska friskolor i Sverige. Först då kan vi säkerställa att dessa elever ges en rimlig möjlighet att bli en integrerad del av det svenska samhället.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag