Julian Assange får sitt medborgarskap i Ecuador indraget

Bild: David G Silvers CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 28 jul 2021 2021-07-28
E-post

ECUADOR Myndigheterna i Ecuador drar in Julian Assanges medborgarskap i landet, rapporterar CNN. Medborgarskapet upphävs efter ett beslut från en ecuadoriansk domstol.

WikiLeaks-grundaren Julian Assange blev medborgare i landet i december 2017. Medborgarskapet beviljades av den dåvarande presidenten Lenín Moreno. Innan dess hade han beviljats asyl av den sydamerikanska nationen.

Assange, som ursprungligen är från Australien, befann sig vid tillfället på den ecuadorianska ambassaden i London. Dit hade han tagit sin flykt för att undvika att bli utlämnad till Sverige där han stod anklagad för våldtäkt.

Läs även: Fallet Assange: Tidslinje

Nära sju år tillbringade Assange på ambassaden innan han i april 2019 greps av brittisk polis.

Gripandet skedde efter att Ecuador dragit tillbaka WikiLeaks-grundarens asylstatus. Landets regim hade vid det laget tröttnat på Assanges beteende och anklagade honom bland annat för att ha förolämpat personalen och smetat avföring på ambassadens väggar.

Läs även: Assange gripen i London

Nu drar Ecuador också tillbaka Assanges medborgarskap efter ett domstolsbeslut i landet. Carlos Poveda, Assanges advokat i Ecuador, säger till CNN att beslutet kommer att överklagas.

Assange sitter just nu i fängelse Storbritannien efter att ha gjort sig skyldig till borgensbrott i samband med att ha undvikit att utlämnas till Sverige.

I januari avvisade en brittisk domare Washingtons begäran om att utvisa Assange till USA. Domaren ansåg att det skulle vara ”förtryckande” på grund av WikiLeaks-grundaren psykiska tillstånd.

Läs även: Ganmans Assangepjäs gisslar feministstaten

Läs även: Ramberg sågar Ardin efter Assange-intervju: ”Den förorättade damen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag