Kalldusch för KD i opinionen – abortfrågan bakom enligt Aftonbladet/Inizio

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 31 maj 2019 2019-05-31
E-post

KD tappar stort till M i den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio. Inizios analyschef pekar på abortfrågan som den viktigaste orsaken till raset, men många debattörer pekar på att KD:s stöd till regeringens förslag om utökad anhöriginvandring kan ha påverkat. 

Den senaste opinionsmätningen från Aftobladet/Inizio är en riktig kalldusch för Kristdemokraterna. Partiet tappar 2,4 procentenheter och får 9 procent, vilket innebär att Centerpartiet med 10 procent blir mätningens fjärde största parti.

Moderaterna ökar samtidigt med 2,5 procentenheter till 18,2 procent, och enligt Karin Nelsson, analyschef på Inizio, är det framförallt abortfrågan som får KD-väljarna att gå till M.

– I svaren från deltagarna tycks diskussionen kring KD:s linje i abortfrågan ha skadat partiet och väljarna går nu till Moderaterna. Samtidigt verkar M:s nedåtgående trend sedan i januari i alla fall tillfälligt vara bruten, säger Nelsson till Aftonbladet.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger emellertid till Aftonbladet att han med tanke på omständigheterna är nöjd med siffrorna.

– Vi attackerades stenhårt och i flera fall på falska grunder i valrörelsens slutskede. Trots det har vi hållit ställningarna ganska väl, säger Kullgren.

Att väljarna går till M kommenterar Kullgren med att det är ”bra att väljarna stannar hos oppositionen”.

Läs även: KD säger JA till regeringens anhöriginvandring – får kritik i sociala medier

På senare tid har KD också fått kritik för att de röstat ja till regeringens förslag om utökad anhöriginvandring, men Inizio kommenterar inte hur det kan ha påverkat KD:s väljarstöd.

På Twitter efterlyser flera debattörer en analys av hur KD:s stöd till anhöriginvandringen kan ha påverkat deras väljarstöd.

Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou konstaterar emellertid i en diskussion att abortfrågan inte direkt är en konservativ valvinnare i Sverige.

Läs även: Arbetsgivare som är mot abort förbjuds att söka statligt bidrag

Andra förändringar värda att notera i mätningen är att Liberalerna tappar 1,2 procentenheter och därmed hamnar långt under riksdagsspärren med 3 procents väljarstöd. Även Vänsterpartiet tappar 1,2 procentenheter till 8,3 procent.

Övriga förändringar är marginella, och SD behåller platsen som näst största parti med 18,4 procent, med M hack i häl med sina 18,2 procent.

Inizios mätning visar också att det är stora skillnader på hur svenska folket röstar i EU-valet och i riksdagsvalen, som mätningen handlar om. Miljöpartiet, som fick 11,5 procent i EU-valet, får bara 4,4 procent i Inizios mätning.

Aftonbladet/Inizios mätning för maj

V: 8,3 (-1,2)

S: 26,1 (+0,5)

MP: 4,4 (+0,5)

KD: 9,0 (-2,4)

C: 10,1 (+0,8)

L: 3,0 (-1,2)

M: 18,2 (+2,5)

SD: 18,4 (-0,2)

Övriga: 2,4 (+0,6)

Vad tror du bäst förklarar KD:s sviktande väljarstöd?
2243 röster (se resultat)

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag