Kaos på Mallorcas flygplats – misstänkt kupp för illegal invandring

Flygplatsen i Palma. Foto: Hugh Llewelyn CC BY-SA 2.0
  • Lördag 6 nov 2021 2021-11-06
E-post

SPANIEN På fredagskvällen tvingades all flygtrafik på flygplatsen Son Sant Joan i Palma de Mallorca att stoppas i flertalet timmar. Detta efter att ett passagerarplan nödlandat på grund av ett påstått medicinskt akutläge. Men när planet landade sprang ett 20-tal personer ut på landningsbanan och nu misstänker spansk polis att nödläget fejkades för att föra illegala invandrare till landet.

Planet, som var på väg från den marockanska staden Casablanca till Istanbul i Turkiet, nödlandade på Mallorcas flygplats efter att  en passagerare på planet uppgavs ha drabbats av diabeteskoma, uppger Diario de Mallorca.

När planet stannade och patienten skulle köras till sjukhus med ambulans tog sig ett 20-tal passagerare ut från planet. Enligt vittnesuppgifter till Diario de Mallorca ska dessa personer ha sprungit ut på flygplatsens landningsbanor, vilket tvingade fram en omedelbar nedstängning av all flygtrafik klockan 20.20 på fredagskvällen.

Läs även: Klimataktioner på svenska flygplatser – aktivister limmade fast sig på landningsbanor

Enligt källor till El País tror spansk polis att det hela rör sig om en planerad kupp för att föra illegala invandrare till landet. Sjukdomsfallet misstänks ha varit fejkat i syfte för detta och den påstådde sjuklingen, en 23-årig marockansk man, har nu gripits av spansk polis. Han ska dessutom ha sökt asyl i landet, uppger El Mundo.

Enligt El Mundo ska ytterligare tio personer ha gripits efter flygplatstumultet. En följeslagare till den fejkade patienten som fick göra honom sällskap till sjukhuset ska däremot ha rymt under resan.

Trafiken på Mallorcas flygplats kunde återupptas efter ungefär tre och en halv timmes stopp.

Läs även: Polen bygger mur mot Belarus – ska stoppa illegala migranter

Läs även: Tusentals migranter stormade spansk kuststad: ”Allvarlig kris för Spanien och Europa”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag