Karkiainen: ”Jag vet ju bakgrunden till bilden”

Foto: riksdagen.se samt privat
  • Söndag 26 dec 2021 2021-12-26
E-post

HAPARANDA Efter Nyheter Idags avslöjande om Ida Karkiainens Hitlerhälsning och att hon befunnit sig i vit makt-miljöer som ung har den nyblivna civilministern gett flera olika svar till medierna. Nu ger hon ytterligare ett. I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att det fanns människor i gemenskapskretsen med högerextrema åsikter och att Hitlerhälsningen var ett sätt att driva med dem. – Det är förmodligen i ett sådant sammanhang jag försökt förlöjliga den typen av argument, säger hon till tidningen.

I intervjun säger sig Karkiainen känna till bakgrunden till bilden. Men att hon umgåtts i några vit makt-miljöer vill hon inte kännas vid.

– Jag vet ju bakgrunden till bilden. Men just det sammanhanget runtomkring och att det skulle finnas en vit makt-miljö och att bli anklagad för att vara nazist…

– Det var så bisarrt. Det var bara så knäppt, säger hon till DN.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Vidare menar hon att dörren till hennes och sambons lägenhet alltid stod öppen i deras ungdom. Bland deras vänner fanns personer med ”tydliga sympatier åt det hållet”, och det är i den kontexten som Hitlerhälsningen bör förstås.

– Det är förmodligen i ett sådant sammanhang jag försökt förlöjliga den typen av argument: Att det bara är trams att tycka att nazism är något bra.

I efterspelet till Nyheter Idags avslöjande har också metalbandet Raubtier – där civilministerns sambo Mattias Lind är trummis – diskuterats. Detta efter att det bland annat uppmärksammats att det hängt en sydstatsflagga i deras replokal.

Till Dagens Nyheter säger civilministern att hon inte vill lägga sig i vad bandet sysslar med eller recensera deras musik, även om hon inte delar ”uppfattningarna och den civilisationskritik” som förekommer i låttexterna.

– Det finns en förväntan att vi politiker ska kommentera allt från gangsterrap till alla möjliga sammanhang och jag tycker det är en farlig väg. Vi måste klara av att hålla distans, säger hon till tidningen.

Skiljer sig från tidigare svar

Civilministerns svar skiljer sig något från de hon tidigare gett angående bilden som Nyheter Idag var först med att publicera. I en första intervju med Expressen förnekade hon helt att det var en heilning hon sysslade med.

– Men alltså (skratt) det där är inte… jag har… jag heilar inte. Och har verkligen inte de värderingarna heller. Det där att det porträtteras så där är ju ändå märkligt, sade hon då.

I en senare intervju med SVT gav hon ett delvis annorlunda svar:

– Det är en bild där jag gör en gest som kan tolkas som en nazistisk hälsning och jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut. Men jag har aldrig gjort något sådant för att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen. I så fall har det varit för att förlöjliga eller ironisera över det.

Läs även: Civilministerns svajiga svar: ”Om jag har gjort det …”

Enligt Nyheter Idags källor spelades det nazistiska bandet Pluton Svea på festerna i bostaden som den tonåriga Karkiainen bodde i med sin pojkvän. Det har även beskrivits hur ”det heilades och skreks sieg heil från deras balkong” tidigt på morgonen.

– Hennes pojkvän Mattias Lind var drivande i att göra Hitlerhälsningar och många hakade på. Det var sådan jargong hemma hos Karkiainen och Lind, har en källa berättat för Nyheter Idag.

Nyheter Idag har även kunnat avslöja hur sambon Mattias Lind varit med och producerat en cover på en låt av Pluton Svea.

”Adolf visste vad han skulle göra med dessa as, han byggde rum och fyllde dem med gas”, lyder inledningen på låten som fått titeln ”Sverige står i brand”. Den textraden har inte skrivits av Pluton Svea utan av civilministerns sambo Mattias Lind och en person till.

Läs även: Så hyllade civilministerns sambo Adolf Hitler

Läs även: Här är Twitterstödet för civilminister Karkiainen

Lyssna även på: Podden: Hitlerhälsningen och hyckleriet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag