KD ökar i SVT/Novus

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 6 maj 2021 2021-05-06
E-post 648

Kristdemokraterna ökar med 1,1 procentenheter till 5,3 procent i den senaste mätningen från SVT/Novus. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen, där Socialdemokraterna är största parti med 27,5 procent, Moderaterna näst störst med 22,9 procent och Sverigedemokraterna tredje störst med 18,1 procent.

Kristdemokraterna ökar med 1,1 procentenheter i den senaste mätningen från SVT/Novus, och får därmed 5,3 procent och ett tryggt avstånd ned till riksdagsspärren.

”Därmed befinner sig partiet på tryggare mark och partiledaren Ebba Busch kan i alla fall för stunden andas ut. Om det är en vändpunkt eller ej för partiet återstår att se. Kristdemokraterna har tappat stöd i opinionen sedan toppnoteringarna våren 2019 men nu syns alltså en uppgång” skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson i en analys.

Läs även: M och SD jämnstora i nya Sentio: ”Väldigt viktigt vilket parti som blir störst”

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger till SVT att han tror att uppgången beror på att väljarna uppskattar KD:s vårdpolitik.

– När vi pratar om vår politik och säger att det är dags att lägga ned regionerna och att staten i stället tar över ansvaret för sjukvården, för att vi ska få en jämlik vård i Sverige, då ger det resultat. Väljarna håller med oss.

– Det är oerhört viktigt för oss att få ordning på svensk sjukvård och det är det som jag tror ger resultat i den här typen av mätningar, säger Kullgren.

SVT/Novus partisympatiundersökning för maj

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 27,5 (-0,1)

Moderaterna 22,9 (+0,3)

Sverigedemokraterna 18,1 (-0,6)

Vänsterpartiet 9,5 (+-0)

Centerpartiet 8,7 (+0,3)

Kristdemokraterna 5,3 (+1,1)

Miljöpartiet 4,0 (-0,5)

Liberalerna 2,9 (+-0)

Läs även: M, SD, KD och L i gemensamt förslag om att skärpa migrationspolitiken

För Liberalerna är mätningen dyster läsning. Partiet ligger kvar en bra bit under riksdagsspärren med 2,9 procent, trots att partiet befunnit sig i politikens centrum under våren, senast med ett förslag om skärpt migrationspolitik som lagts fram tillsammans med M, SD och KD.

– Liberalerna har det verkligen svårt. Partiet har endast varit över fyraprocentsspärren vid två tillfällen under hela denna mandatperiod. Strax efter valet hösten 2018 och under sommaren 2019 när Nyamko Sbuni blev ny partiledare, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus.

Läs även: Krönikör om Buschs klänning: ”Tydligt sexualiserande”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag