KD vill ge 1,3 miljarder extra till Polisen

Andreas Carlson. Foto: Faksimil SVT Play
  • Onsdag 29 sep 2021 2021-09-29
E-post

SVERIGE Kristdemokraterna vill lägga 1,3 miljarder kronor mer på Polisen 2022 än vad regeringen avsätter i sin budget.
– Vilket är en mycket omfattande satsning. De får långt mer än vad de har begärt, sade KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson på en pressträff på onsdagen.

– Vi vaknade till ännu en morgon med skjutning mot ett flerfamiljshus – den här gången i Hässelby utanför Stockholm. Samtidigt ligger röken fortfarande kvar över Övre Husargatan i Göteborg, sade Andreas Carlson.

– Vi vet ännu inte orsaken, men om uppgifterna stämmer att det är en riktad attack mot en polis som bor på adressen är det ett fruktansvärt attentat med många drabbade, men även en attack på hela vårt samhälle.

Carlson konstaterade att det är långt ifrån den enda sprängningen som har skett på senare tid.

– Läget i Sverige är akut, sade han.

För att råda bot på situationen vill KD skjuta till 1,3 miljarder kronor till Polismyndigheten nästa år utöver vad regeringen har avsatt i sin budget. Bland annat vill man göra en särskild satsning på att locka tillbaka så kallade silvervargar till yrket.

– Vi lägger pengar på att polisen ska få en riktad satsning för att återrekrytera pensionerade poliser, de så kallade silvervargarna, som har gjort stora insatser där de har kunnat anställas, sade Andreas Carlson.

KD vill även knäcka gängen på andra sätt.

– Vi har flera förslag på att strippa gängmedlemmar på deras statussymboler, lyxprylar, som många gånger är det som attraherar unga att lockas in i gängkriminalitet.

Läs även: Kristersson om gängen: ”Deras brott börjar alltmer likna ren terrorism”

Läs även: Tio sprängningar i västra Götaland under 2021 – ingen uppklarad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag