KD vill tala öppet om attackerna på kyrkor – skyller på ”det moraliska förfallet”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 21 feb 2021 2021-02-21
E-post 479

SVERIGE Kristdemokraterna vill ha en öppen debatt om hatbrotten mot kyrkor i landet, som under de senaste åren utsatts för vandalisering, stölder, brandattentat och en sprängning. Men på Twitter får partiet mothugg av Jessica Stegrud (SD) som menar att KD själva inte vill ta upp vad angreppen mot kyrkor egentligen beror på.

I en debattartikel publicerad i Expressen skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson att ”vi måste tala öppet om hatbrotten mot kyrkorna”.

Enligt Busch och Carlson har det sedan 2012 skett mer än 800 hatbrott på platser med kristen anknytning. Som exempel nämner artikeln stölder från gravar i Falun och en kyrka i Bromma, vandalisering av en kyrka i Malmö, ett sprängattentat mot en kyrka i Blekinge och brandattentat mot en kyrka i Spånga.

Läs även: Malmökyrka vid Rosengård vandaliserad flera gånger – staty av Kristus förstörd

”Dessa angrepp kräver samhällets totala fördömanden och att rättsväsendet bereds möjlighet att ingripa hårt” skriver Busch och Carlson, som menar att kyrkoattackerna främst beror på ”det moraliska förfallet i det här landet”.

På den punkten får artikeln mothugg på Twitter av Jessica Stegrud, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.

”Men gör det då. Tala klartext. Detta handlar inte om ett allmänt moraliskt förfall och det vet ni” skriver Stegrud i ett svar på ett inlägg om artikeln från Kristdemokraternas Twitterkonto.

I Frankrike har ett stort antal kyrkor vandaliserats under de senaste åren. 2019 rapporterade The Times att 875 franska kyrkor utsattes för vandalisering föregående år.

Läs även: Notre Dame-katedralen förstörd i brand

Läs även: Ministern fördömer attack mot kyrka: ”Handlar om kristofoba hatbrott”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag