Klimataktivist lovade blockera väg igen – fick två månader extra i fängelse

Insulate Britain protesterar utanför brittiska inrikesministeriet i september. Bild: JamieLowe68/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 17 nov 2021 2021-11-17
E-post

LONDON Ben Taylor lovade domstolen att om han inte dömdes till fängelse så skulle han ”gå och blockera motorvägen vid första bästa tillfälle”. Domstolen tog honom på allvar, och dömde honom till två månader extra i fängelse när nio klimataktivister från Insulate Britain dömdes till olika fängelsestraff.

Nio klimataktivister från gruppen Insulate Britain döms till fängelsestraff av Högsta domstolen för en blockad som stört trafiken på M25 i två månaders tid, rapporterar Daily Mail.

Läs även: Film: Klimataktivister vägrar flytta sig från vägen – rasande mamma kör på dem

Två aktivister dömdes till tre månaders fängelse, sex dömdes till fyra månaders fängelse och den nionde, 27-åriga Ben Taylor, dömdes till sex månaders fängelse efter att han sagt till domaren att om han inte döms till fängelse kommer han blockera en väg igen så fort han får tillfälle.

Domstolsordförande Victoria Sharp kallade hans uttalanden ”upphetsande” och ”ett stridsrop”, och sade att han fick ett längre straff för att ”avskräcka från ytterligare överträdelser”.

Flera andra av de åtalade sade också att de stod fast vid sina handlingar.

– Vår regering förråder oss, vårt sårbara folk och våra barns framtid. Jag kommer inte stå vid sidan när vår regering misslyckas och förråder sitt folk, jag kommer fortsätta göra det som är nödvändigt, sade Emma Smart, 44, som beskrev den brittiska demokratin som ”genompyrd av lögner” och menade att ”goda människor har en plikt att bryta mot dåliga lagar”.

En talesperson för Insulate Britain jämförde de dömda aktivisterna med suffragetterna, som kämpade för kvinnlig rösträtt, och Martin Luther King inför ett pressuppbåd.

– Den rätta saken att göra är att uppmärksamma orättvisor genom att bryta mot lagen om det behövs. Det är vad suffragetterna gjorde, det är vad Martin Luther King gjorde och det är vad Insulate Britain har gjort, sade talespersonen enligt The Spectator.

Läs även: Klimataktioner på svenska flygplatser – aktivister limmade fast sig på landningsbanor

Läs även: Klimataktivister blockerar vägar – får stöd av Greta Thunberg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag