Klimataktivister störde Vasaloppet

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 4 mar 2024 2024-03-04
E-post 0

På söndagen arrangerades den klassiska skidtävlingen Vasaloppet i Dalarna, och norrmanne Torleif Syrstad var på väg att ta hem segern när aktivister från gruppen Återställ våtmarker stormade in på skidspåret under direktsändningen i SVT.

Aktivisterna stoppades, brottades ned och togs om hand av polis och ordningsvakter, och Syrstad tvingades hålla till höger för att inte köra in i tumultet. 

– Jag såg att att det några aktivister där på slutet. Folk reagerade snabbt och fick bort dem. Jag såg att de var beredda på det och det är jag glad för, säger Torleif Syrstad till Expressen.

Vasaloppets arrangemangschef Magnus Locken säger till SVT att polisen hade blivit förvarnade om att detta kunde hända.

– Klart att vi tycker att det är beklagligt. Vi vill titta på vad det är som händer och göra en utvärdering. Vi och polisen får prata ihop oss om hur vi kan jobba med den frågan, säger Locken till SVT.

– Man blir ju riktigt förbannad. Tänk om de hade kommit in fem stycken och spurtat om det, och så hade tävlingen förstörts. Det vill vi inte se, sade SVT:s skidexpert Britta Johansson Norgren när händelsen diskuterades i SVT:s studio.

Tre personer är misstänkta för brott mot ordningslagen efter händelsen, skriver Polisen i Bergslagen. De misstänkta personerna har avvisats från platsen.

Återställ våtmarker uppger att man ville uppmärksamma att Preem och Volvo Cars är två av Vasaloppets huvudsponsorer med aktionen.

– Fossilindustrin kan inte gå hand i hand med ett av våra mest folkkära friluftsevenemang. Den alpina sporten är en av dem som är mest hotade av klimatförändringarna, säger Återställ våtmarkers presstalesperson Roxy Farhat.

– Vasaloppet smälter och behovet av konstsnö kommer bara att öka. Då kan vi inte stoltsera med fossila bolag som huvudsponsorer för vårt lands folkkäraste friluftsevenemang, säger Rufus Rune, 22, som deltog i aktionen. 

Läs även: Klimataktivist sliipper straff – domstol hänvisar till ”akut nödläge”

Läs även: Svenska klimatforskare sågar nytt klimathot

Läs även: Kastade surströmming på klimataktivist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag