Kommun ”pressar kostnaderna” för boende åt migranter – köper hotell för 16,5 miljoner

Borgeby Gårdshotell. Bild: Google Streetview
  • Fredag 12 okt 2018 2018-10-12
E-post 376

LOMMA 65 000 kronor i månaden betalar Lomma kommun för hotellrum till en enda nyanländ familj. För att lösa bostadsbristen ska kommunen köpa in ett gårdshotell för 16,5 miljoner kronor. Men Lomma är inte den enda skånska kommun som har svårt att hitta bostäder åt migranter.

Lomma kommun har problem med att ordna boende åt de migranter Migrationsverket anvisat till den lilla skånska kommunen. Tre nyanlända familjer har placerats på hotell i närliggande Arlöv, till en kostnad på upp till 65 000 kronor i månaden för bara en familj, rapporterar Hem & Hyra.

Ändå har Lomma bara tagit emot lite mer än hälften av de migranter kommunen anvisats i år. 40 av de 89 migranter kommunen ska ta emot väntar fortfarande i Migrationsverkets anläggningar på att kommunen ska ordna bostäder.

Läs även: Svårare för utsatta att få bostad i det rödgrönrosa Stockholm

För att lösa problemet har kommunen beslutat sig för att köpa en gård, Borgeby Gårdshotell – för 16,5 miljoner kronor. Men det blir ändå billigare än att låta migranterna bo kvar på hotell.

– Jag tycker det är en fantastiskt bra lösning. Det innebär att vi kan plocka hem de som bor på hotell. Familjerna kan flytta rakt in på Borgeby gårdshotellet. Det är möjligt att vi kommer att göra något smärre justeringar men byggnaden är i gott skick, säger Robert Wenglén (M), ordförande för kommunstyrelsen i Lomma, till Hem & Hyra.

Det krävs dock godkänt av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan migranterna kan flytta in. Om allting godkänns kommer ett fyrtiotal migranter bosätta sig på gården från och med januari.

Läs även: Nyanlända fick förtur till 188 lägenheter i Luleå förra året

Lomma är inte den enda kommunen i Skåne som har problem med att hitta bostäder åt nyanlända migranter. Sammanlagt 1 800 migranter tas emot av skånska kommuner under året. Flest, 354, ska placeras i Lund, som därtill beräknas ta emot ytterligare 213 personer nästa år.

För att lösa boendesituationen planerar Lunds kommun att hyra 32 lägenheter i ett hyresområde som ska byggas i Genarp med byggstart under hösten. Kommunen kommer hyra lägenheterna i fem år, sedan är tanken att migranterna ska kunna ta över hyreskontrakten.

– Hade jag fått önska hade vi så klart placerat nyanlända överallt och inte på en plats. Vi är medvetna om att det inte är optimalt men vi har inte något val. Tanken är också att det på sikt ska bli ett integrerat område, säger Sara van Lunteren, chef för Bostadsavdelningen i Lunds kommun, till Hem & Hyra.

Läs även: Kommuner betalar kraftiga överpriser för vanligt vägsalt: ”Billigare att köpa gourmetsalt från Konsum”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag