Könskorrigerad man födde barn i Finland

Barn i pridetåget. Foto: Socialdemokraterna
Barn i pridetåget. Foto: Socialdemokraterna
  • Onsdag 4 apr 2018 2018-04-04
E-post 7

FINLAND En kvinna som bytt kön till man har fött ett barn i Finland. Mannen pausade sin hormonbehandling vilket gjorde att fertiliteten kom tillbaka och han blev gravid med sin make.

En kvinna i Finland som genomgått hormonbehandlingar och som juridiskt bytt kön till man har fött barn i Finland. Händelsen har orsakat en debatt om Finlands lagstiftning kring kön, uppger Svenska Dagbladet.

Mannen som är i 30-årsåldern ville vänta med att genomföra de kirurgiska ingrepp som krävs för att fysiskt fullborda könskorrigeringen. Istället ville mannen bli gravid med sin make och nu fött sitt barn.

I Finland måste en person bevisa att de är infertil för att få juridiskt korrigera sitt kön. Sjukvården har som praxis att bedöma en person som infertil när hormonbehandlingen pågått under en längre tid.

Medicinskt kan det dock vara så att om hormonbehandlingen upphör kommer fertiliteten tillbaks. Mannen som födde barnet fick sin mens tillbaka en tid efter att hormonbehandlingen upphörde.

Könsdebatten har pågått i Sverige under en längre tid och siffror visar att allt fler unga känner sig osäkra på sitt kön.

LÄS ÄVEN: Diagnosen könsdysfori ökar: Allt fler unga osäkra på sitt kön

LÄS ÄVEN: Förslag till regeringen: Utred ett tredje juridiskt kön

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag