Konstfacks rektor till attack mot satirinslag i SVT

Bild: Holger Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 1 feb 2020 2020-02-01
E-post 157

Nu protesterar Konstfacks rektor Maria Lantz mot att SVT gjort en satirisk ”hatkampanj” mot skolämnet slöjd. Enligt Lantz borde satirprogrammet Svenska Nyheter istället informerat om varför ämnet syslöjd är viktigt. Lantz har tidigare hotat att flytta Konstfack i protest mot bostadsbyggande, och JO-anmälts för att hon efterlyste ”normkritisk kompetens” när en professor tillsattes.

I ett inslag i satirprogrammet Svenska Nyheter lanserades en ”hatkampanj” mot träslöjd, där tittarna bland annat uppmanades att ersätta sina träsmörknivar med smörknivar i plast.

– Hatkampanjen går ut på att ersätta meningslöst pyssel med undervisning i svenska, sade programledaren Kristoffer Appelquist.

Satiren handlade om skolans resursfördelning, men Konstfacks rektor Maria Lantz var inte road.

– Satir ska slå uppåt, mot dem som har makten, säger Lantz till SVT, och tillägger att inslaget ”blev problematiskt” och att man borde informerat om varför slöjd är viktigt.

– Vi skulle ju behöva mer resurser till slöjdsalarna så att nästa generations ingenjörer och designers får möjlighet att skapa redan som unga, säger Lantz.

Läs även: En miljon skattekronor till konst – för maskar och svampar

Maria Lantz har tidigare JO-anmälts av Academic Rights Watch för att hon efterlyste normkritisk kompetens i tillsättandet av en ny professor. JO-anmälan mot Lantz avslutades 21 mars 2018 utan åtgärd eller uttalande från JO.

I november 2015 hotade Maria Lantz att flytta Konstfacks verksamhet från Telefonplan om det byggdes bostäder i området.

En anledning var att den som studerade på Konstfack riskerade att bli ”visuellt distraherad” av att se in i folks hem från fönstren på Konstfack.

– Konstnärer behöver tankens frihet, eleverna ska inte behöva känna att de inte kan titta ut för då stirrar jag in i någons hem, sade Lantz till Stockholm Direkt. 

Läs även: Ny viral attack från Allard: ”Slösar 660 000 av örebroarnas skattemedel på ett kromat äppelskrutt”

Läs även: Dan Park: ”Det är alltid någon som går fram och spottar mig i ansiktet”

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag