Konstmuseum erbjuder sig att ställa ut stoppad islamkritisk konst

Bild från tidigare utställning på Borås Konstmuseum. Bild: Mikael Ejdemyr/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 8 sep 2023 2023-09-08
E-post

Borås konstmuseum erbjuder sig att ställa ut de islamkritiska verk som kulturförvaltningen stoppat från att ställas ut på Borås kulturhus, rapporterar SVT. Tidigare har konstnären Sadif Ahmadi fått erbjudande från Charlie Weimers (SD) att ställa ut i Europaparlamentet.

Kritiken mot Borås kulturförvaltning har varit stenhård sedan de stoppade delar av en islamkritisk utställning av konstnären Sadif Ahmadi med hänvisning till säkerhetsläget och koranbränningarna.

Enligt Ahmadi hade kulturförvaltningens chef Ida Burén även hänvisat till att människor riskerade att bli sårade av den stoppade delen av utställningen, som utgörs av antal skulpturer i betong av kvinnoskepnader iklädda chador, en heltäckande slöja som bara visar delar av ansiktet.

– Det låter exakt likadant som i Iran. När konst blev censurerad i Iran var det just så de sa, att det skulle vara sårande för troende människor, sade Ahmadi till Borås Tidning.

Sedan dess har Charlie Weimers (SD) erbjudit Ahmadi att att ställa ut den stoppade utställningen i Europaparlamentet, då parlamentariker har möjlighet att ställa ut konst där. Bland annat har Vänsterpartiets parlamentariker Malin Björk tidigare ställt ut Elisabeth Olsson Wallins konst i parlamentet.

– Jag kan inte se något bättre sätt att använda min plats än med att upplåta den till detta, sade Charlie Weimers till SVT Nyheter Väst.

Läs även: Weimers (SD) bjuder in censurerad konstnär att ställa ut i Europaparlamentet

Även Henrik Sundström (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande i Uddevalla, har sökt Ahmadi för att erbjuda henne att ställa ut i Uddevalla, medan Borås kommun har erbjudit henne att ställa ut de stoppade verken på annan plats, vilket Ahmadi har avböjt.

Nu erbjuder Borås Konstmuseum att ställa ut den stoppade delen av utställningen efter en överenskommelse med kulturförvaltningen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi har en bättre förutsättning att visa verket och omhänderta det på ett annat sätt. Jag fick frågan i morse och jag har sagt till Ida Burén att vi kan göra det, säger museichefen Eva Eriksdotter till SVT Nyheter.

– Vi har inte pratat med konstnären än så det är inte helt hundra, men vi vill hjälpa till och lösa situationen, fortsätter hon.

Läs även: Kommun stoppar islamkritisk konst hänvisar till säkethetsläget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag